Γνώμη

Συκοφαντήθηκα, λοιδορήθηκα αλλά δικαιώνομαι

Οι αντιδράσεις τοπικών οικολογικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Ιόνιο-Ήπειρο καθώς και η δεδομένη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ.Δημαρά (Κόμμα Οικολόγων) εκφρασμένη στη Βουλή ότι «είμαστε ενάντια στην έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων», στερούν από την Ελλάδα έσοδα 60 δις ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Αν γινόταν εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στο ελληνικό υπέδαφος, ίσως η Ελλάδα να μην έμπαινε στη μέγγενη των μνημονίων και ίσως να μην είχε την ανάγκη δανεισμού εκτός Αγορών.

Το κοίτασμα-μαμούθ που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 10 της Κύπρου, επιβεβαιώνει απόλυτα τις διαπιστώσεις ερευνών νότια της Κρήτης ότι στη «λεκάνη Ηροδότου» υπάρχουν τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ειδική μελέτη-έρευνα του Οργανισμού USGS (United States Geological Survey), που αποτελεί και τον επίσημο σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι για την περιοχή Ηροδότου νότια της Κρήτης και  δυτικά της Πελοποννήσου, σε όλο το Ιόνιο μέχρι τη Κέρκυρα ότι περιέχονται κοιτάσματα καθαρού μεθανίου [φυσικό αέριο] της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ποσότητα ικανή  να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης για 30 χρόνια.

Από το 2015 έχει «παγώσει» κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του υπόγειου ελληνικού θησαυρού, με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει πεισματικά στη μη έκδοση των αδειών σε ξένες εταιρίες να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης.

Το 2014 ξεκίνησε δήθεν ο διαγωνισμός για 20 θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης. Ο διαγωνισμός έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, και φυσικά λόγω των τότε δραματικών γεγονότων, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENVOEL που είχε πρώτος ενδιαφερθεί για τα ελληνικά πετρέλαια απέσυρε τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό μόλις άρχισαν οι ακροβασίες και οι «ασάφειες» Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ. Στο διαγωνισμό αυτό εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον οι παγκόσμιοι γίγαντες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ΕΧΧΟΝ-ΜΟΒΙL και TOTAL, ωστόσο τίποτα δεν προχώρησε.

Επίσης το 2014 η ελληνική Βουλή κύρωσε τρείς συμβάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων από ξένες εταιρίες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Τίποτα δεν προχώρησε. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τρία χερσαία «οικόπεδα» σε Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Τίποτα δεν προχώρησε.       

Αυτή τη στιγμή όλα είναι σε ακινησία και παγωμένα για τον υπόγειο ελληνικό θησαυρό όταν η Κύπρος με ένα μόνο «οικόπεδο» φυσικού αερίου μετατρέπεται σε μία από τις πλουσιότερες χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Υ.Γ. Για μένα η σημερινή μέρα φέρνει της δικαίωση ενός σκληρού 15χρονου δημοσιογραφικού αγώνα που ξεκίνησα σε τηλεόραση και εφημερίδες το 2004 για τον ελληνικό ενεργειακό θησαυρό. Συκοφαντήθηκα, λοιδορήθηκα ακόμη και μέσα στην Ελληνική Βουλή. Και ήταν πολλοί αυτοί που με αμφισβήτησαν. Τώρα όλοι πήραν την απάντηση που τούς έπρεπε. Και είναι μοναδικό για ένα δημοσιογράφο που κλείνει τη καριέρα του, να αφήνει πίσω του ένα σημάδι ελπίδας για την χώρα του.

Γνώμη
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Γνώμη: Περισσότερα άρθρα
Έγινε η Ελλάδα Ντουμπάι;
Είναι ο ψεύτικος καθρέπτης της πραγματικής ζωής στην Ελλάδα στα social ή πραγματικά η Ελλάδα έγινε ξαφνικά Ντουμπάϊ με ολίγον από Μόντε Κάρλο;
Έγινε η Ελλάδα Ντουμπάι;
Οι φίλοι ενός κυβερνήτη
Ένας φίλος σ’ ολόκληρη τη ζωή είναι αρκετός. Δύο είναι πολλοί. Τρεις είναι σχεδόν αδύνατον HENRY ADAMS
Οι φίλοι ενός κυβερνήτη
Influence
«Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα μου το επιτρέψει, αλλά ποιος θα με σταματήσει», AYN RAND
Influence
Με το πιστόλι στον κρόταφο
«Είναι πάντα εύκολο να υπακούει αυτός που ονειρεύεται να διοικήσει». Ζαν-Πωλ Σαρτρ Δύσκολο πράγμα να είσαι πρωθυπουργός. Πρέπει να...
Με το πιστόλι στον κρόταφο
Κάνω άσχημες σκέψεις
Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση του αστυνομικού και της επίσης αστυνομικού γυναίκας του που κακοποιούσαν...
Κάνω άσχημες σκέψεις
Το «άλλο» κλειδί της επιτυχίας
«Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν». Νικολό Μακιαβέλι Οι εκλογές...
Το «άλλο» κλειδί της επιτυχίας