Site icon NewsIT

Κραδασμοί στο ΥΠΕΚΑ από την υπόθεση της κεραμοποιίας

01.03.2010 | 10:24
Κραδασμοί στο ΥΠΕΚΑ από την υπόθεση της κεραμοποιίας

Μια πυρκαγιά, μια λάθος υπογραφή και ένα μεγάλο πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις  

Με δύο χρόνια καθυστέρηση επεβλήθη το μεγάλο πρόστιμο 165.600 ευρώ,  στους υπεύθυνους της εταιρείας κεραμικών Λάρισας “ΒΙΟΚΕΡΑΛ”. Αφορμή για την αποκάλυψη ήταν πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο προαύλιο της κεραμοποιίας TERRA ΑΕ (ΒΙΟΚΕΡΑΛ) στη Λάρισα, στις 21 Φεβρουαρίου 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εστία της πυρκαγιάς βρέθηκαν φάρμακα, υλικά που παρέπεμπαν σε ιατρικά απόβλητα (φάρμακα, κουτιά, μπουκάλια και ιατρικό υλικό). Άμεσα κινητοποιήθηκε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η οποία προχώρησε στην εξέταση των εκθέσεων, που υπήρχαν στα αρχεία της και συγκεκριμένα της τελευταίας έκθεσης αυτοψίας, που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2008. Και τότε ανακάλυψαν ότι οι παραβιάσεις, που είχαν διαπιστωθεί στην έκθεση αυτή αφορούσαν σε έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, πλημμελή παρακολούθηση αερίων εκπομπών, μη τήρηση οριακών τιμών αεριών εκπομπών, ελλείψεις στον περιβάλλοντα χώρο (δεντροφύτευση, ασφαλτόστρωση), και μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαιών. Η νέα ηγεσία της Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προχώρησε στις 24/02/2010, στην έκδοση Πράξης Βεβαίωσης – Παράβασης, την οποία απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ στις 25/02/2010 εισηγήθηκε πρόστιμο ύψους 165.600 ευρώ. 

Ενώ τα στοιχεία αυτά υπήρχαν από το 2008 στα αρχεία της Υπηρεσίας, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και η ηγεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, είχαν αποσιωπήσει το γεγονός και δεν είχαν προχωρήσει, ούτε σε πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, ούτε σε επιβολή προστίμου. Παραβατικά δεν ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή, που εγκρίνει την ένταξη στο σύστημα EMAS, με αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής αίτησης καταχώρησης. Τώρα η Επιτροπή EMAS ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στην αναστολή της εγγραφής της εταιρείας στο σύστημα, ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) θα διενεργηθεί, ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι της καθυστέρησης μιας τόσο σοβαρής και επικίνδυνης για την δημόσια υγεία παράβασης. Η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο νομό Λάρισας είναι κυριολεκτικά αποκαρδιωτική, καθώς η Λάρισα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η 5η πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη.Το υπουργείο επεξεργάζεται, ήδη, νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση του pet kok, η οποία θα εξαγγελθεί το γρηγορότερο. Σύμφωνα με επιβεβαίωση της Πυροσβεστικής, η συγκεκριμένη βιομηχανία λειτουργεί από 2006 χωρίς άδεια πυρασφάλειας. Άμεση αντίδραση κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς ο καπνός από την καύση του υλικού απλώθηκε γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Λάρισας και ιδιαίτερα στις ακραίες συνοικίες της, στο Μελισσοχώρι, το Ομορφοχώρι, τον Πλατύκαμπο κ.λπ., προκαλώντας αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι επίσης ανάστατη, αφού διαφαίνεται ότι στις 31/12/2009 η Υπουργός υπέγραψε ένα έγγραφο – πιθανότατα ανάμεσα σε πολλά άλλα και μάλλον “τυπικό” θα της είπαν – με το οποίο η βιομηχανία εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, δηλαδή πιστοποιήθηκε “πράσινη” με την υπογραφή της Υπουργού. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποθηκεύει στην ύπαιθρο τεράστιες ποσότητες ξηρής λυματολάσπης και πετ-κοκ, και μάλιστα πολύ κοντά (80 μέτρα) σε συσκευαστήριο τροφίμων. Το πετ κοκ ή pet coke (συντομογραφία του petroleum coke) είναι παραπροϊόν της διύλισης του πετρελαίου, και τώρα πια δε χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Πέρα από τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του θείου, κατά την καύση του εκλύονται μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, βαρέα μέταλλα (βανάδιο και νικέλιο), τέφρα, αναπνεύσιμα μικροσωματίδια κ.ά. Στην Ελληνική νομοθεσία, το πετ κοκ δεν θεωρείται καύσιμο και δεν φορολογείται ως τέτοιο, οπότε η τιμή αγοράς του να είναι εξωφρενικά χαμηλή.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version