Site icon NewsIT

Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Νυφαίο της Φλώρινας

23.03.2010 | 16:32
Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Νυφαίο της Φλώρινας

Ξεκινάνε οι επισκέψεις στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Καλοκαίρι μύρισε και οι αρκούδες ξύπνησαν! Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι από την 25η Μαρτίου, καθημερινά (και τις αργίες) από τις 10.00 ως τις 16.30 να επισκέπτονται και να ενημερώνονται τόσο στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο, όσο και στους υπόλοιπους χώρους του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στον Αετό και Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά). Μέσα στο ακόμη χιονισμένο Καταφύγιο της Αρκούδας, στο Νυμφαίο της Φλώρινας ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο και οι 13 αρκούδες.

Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, φέτος ο χειμώνας, που σε μας φάνηκε σύντομος ήταν ικανοποιητικός για τις αρκούδες, αφού είχε πολύ χιόνι που τις κράτησε σε ύπνο περίπου 2,5 μήνες (Ιανουάριος-Μάρτιος). Ο υπέργηρος –για τα παγκόσμια δεδομένα ορίου ζωής των αρκούδων (20-25 έτη)- σαρανταπεντάρης Ανδρέας, τα κατάφερε και φέτος και ξύπνησε ακμαίος. Και επειδή οι αρκούδες ξύπνησαν, αυξημένη θα είναι η κινητικότητά τους από τώρα και μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Για να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος συνάντησης με ένα μεγάλο ζώο, όπως η αρκούδα, στο δάσος θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι:
-Η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει:

1.Κρατάμε την ψυχραιμία μας

2.Μένουμε ακίνητοι

3.Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κτλ.

4.Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά «αναγνωρίζοντας» την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο

5.Δεν τρέχουμε

6.Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο.

Το πιο πιθανό είναι ότι με την παρουσία μας η αρκούδα θα έχει φύγει. Η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή και σπανιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version