Η έκθεση της Κομισιόν, αλλά και η «διπλή» επιβράβευση από τον Economist, που αναγόρευσε την Ελλάδα σε χώρα της χρονιάς έρχονται να προστεθούν στη διεθνή αναγνώριση της πορείας της οικονομίας και στη επικύρωση αυτής μέσω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Η οικονομία μετατρέπεται σε «ατού» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη βάση της προώθησης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και τομών. Η δεύτερη τετραετία δείχνει να έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.
Το 2024 δείχνει να αποτελεί ένα έτος ορόσημο για την αλλαγή σελίδας της χώρας και πλέον είναι στα χέρια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως αυτές διαμορφώνονται στο οικονομικό αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή χωρίς να παραγνωρίζεται οποιαδήποτε άλλη πτυχή που αφορά στην ανάταξη και την ανάπτυξη.
Τα πρώτα νομοσχέδια που τον Ιανουάριο θα μπουν στη σειρά επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί με ταχύτητα. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων για το κοινοβουλευτικό έργο με το οποίο θα ξεκινήσει η χρονιά.
Η μια εμβληματική τομή αφορά στο αποκαλούμενο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», το νομοσχέδιο που θα φέρει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, μέσω παραρτημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα.
Μια κίνηση που θα δώσει την πρώτη λύση, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δηλαδή, στο δρόμο για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο φυσικά πρέπει να γίνει μέσα από τη διαδικασία της αναθεώρησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί τομή και δύναται να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο…. Εκπαίδευσης με την προσέλκυση ξένων φοιτητών παράλληλα με την αποτροπή που μπορεί να φέρει ως προς την μετακίνηση νέων προς το εξωτερικό για σπουδές.
Η επιστολική ψήφος και η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα είναι δύο ακόμη μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που αναμένονται μετά το άνοιγμα της Βουλής την 9η Ιανουαρίου. Η επιστολική ψήφος έχει τύχει αποδοχής και από άλλα κόμματα. Βέβαια για να περάσει ο νόμος και να ισχύσει στις ευρωεκλογές χρειάζεται απλή πλειοψηφία, εν τούτοις μια μεγαλύτερη αποδοχή μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές.
Όπως και να έχει η επιστολική ψήφος αποτρέπει την ύπαρξη ψηφοφόρων (και Ελλήνων) δύο ταχυτήτων αφού οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ένας Έλληνας του εξωτερικού δύναται να έρθει στη χώρα και να ψηφίσει, δεν μπορεί να το κάνει όμως αυτό από τον τόπο διαμονής.
Αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα η ανάγκη αλλαγών είναι εμφανής. Οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν με την εσπευσμένη αλλαγή που επιχειρήθηκε λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών το 2019 χρειάζεται να διορθωθούν. Όπως χρειάζονται και αλλαγές αναφορικά με ποινές για παράνομες πράξεις που σήμερα αντιμετωπίζονται, εξ αιτίας κυρίως των αλλαγών του 2019, με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία συνολικά.
Με τα παραπάνω ξεκινά το 2024. Η συνέχεια αναμένεται ανάλογη. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη τετραετία και να υλοποιήσει αυτές που καθυστέρηση ως προς την έναρξη εφαρμογής τους λόγω των κρίσεων, διεθνούς επιπέδου, που έπληξαν και τη χώρα με κορυφαίες την πανδημία και τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Βέβαια, οι απρόβλεπτοι παράγοντες παραμένουν. Τα όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να είναι σοβαρές και να πλήξουν και την παγκόσμια οικονομία, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, που αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερε εν μέσω διεθνών κρίσεων να οδηγήσει τη χώρα στο ν΄ αποτελεί πρότυπο προς μίμηση βελτιώνοντας την οικονομία χωρίς να πλήξει την κοινωνική συνοχή.
Στην πορεία της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο καθιερωμένο, πλέον , μήνυμά του μέσω Facebook που αυτή τη φορά συνέπεσε με την παραμονή των Χριστουγέννων και στο οποίο τόνισε και τη σημασία που δίδεται στην ασφάλεια. Παράγοντα απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας. Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα υπάρχει και το πλέον σταθερό πολιτικό σκηνικό με μια ισχυρή κυβέρνηση.
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο σημείωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε όλες τις τολμηρές αλλά αυτονόητες αλλαγές» δίνοντας το στίγμα της λογικής που επικρατεί στην Κυβέρνηση και αποτελεί βασική θέση του Μεγάρου Μαξίμου