Οι κάτοικοι του Πρίνου ζήτησαν τη βοήθεια οικολογικών οργανώσεων και προχώρησαν σε ελέγχους, ώστε να αποδειχθεί με επιστημονικό τρόπο ότι ζουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Αναλύσεις, που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, σε υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) στην περιοχή, κατέδειξαν εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης λυμάτων του χοιροτροφείου σε έδαφος με φυσικά ρήγματα.
Στις 7 Ιανουαρίου 2010 οι κάτοικοι συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την ενημέρωση του κόσμου και τη λήψη αποφάσεων. Με ομόφωνη απόφαση ζήτησαν να γίνει γεωλογικός έλεγχος εντός και εκτός της χοιροτροφικής επιχείρησης και φυσικά να σταματήσουν να εισρέουν μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων από αυτές που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας εντός της χοιροτροφικής μονάδας. Επίσης και να αλλάξει η διάταξη της Περιφέρειας Κρήτης, που προβλέπει γεώτρηση στην περιοχή με σκοπό την κάλυψη αναγκών ύδρευσης ζώων.
Στην περιοχή βρίσκεται ο οικισμός του Πρίνου με περισσότερους από 500 κατοίκους. Οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία της μονάδας, η οποία τους δηλητηριάζει καθημερινά και προσβάλει τη προσωπικότητα, ενώ παράλληλα δυσφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό, αφού ταλαιπωρεί χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς. Δηλώνουν αποφασισμένοι ότι αν δεν βρεθεί άμεση λύση στο οικολογικό πρόβλημα θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να γίνει πλέον γνωστή η εγκληματική αδιαφορία των φορέων και να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι. Ήδη εδώ και χρόνια οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Πρίνου, παρά τις καταγγελίες, επισημάνσεις, υποδείξεις και κινητοποιήσεις προς τις αρχές του τόπου για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τη θαλάσσια ρύπανση, συνάντησαν εγκληματική αδιαφορία. Όπως λένε, τα αστεία πρόστιμα αντί να αποθαρρύνουν τους παραβάτες του προτρέπουν να ρυπαίνουν, ενώ υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Καταδικάζουν τη μη εφαρμογή των νόμων και συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και τη συνεχή προσπάθεια συγκάλυψης μεγάλων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας στα χοιροστάσια, η έντονη δυσοσμία ήταν πολύ έντονη, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους στη Σάμο για την ποιότητα των νερών επιβεβαίωσαν τη πηγή της μόλυνσης. Η περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli, που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού, καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία σημειώνεται πως απέχει λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από την πλησιέστερη ξενοδοχειακή μονάδα. Η περιοχή έχει μοναδικά υπέροχα θαλάσσια σπήλαια, μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος και είναι περιοχή NATURA 2000 για τη χελώνα caretta-caretta και τη φώκια monachus-monachus.