Ήταν Ιούλιος του 1989 όταν ο Φαμπ Μορβαν και ο Ρομπ Πιλάτους, τα δύο μέλη του συγκροτήματος Μίλι Βανίλι βρίσκονταν επί σκηνής και ερμήνευαν τον pop-funk ύμνο τους "Girl You Know It's True" και ο Νόμος του Μέρφι αποφάσισε να επιβεβαιωθεί. Η κασέτα του playback κόλλησε, το ρεφρεν αρχισε να επαναλαμβάνεται και η στιγμή πέρασε στην ιστορία της ποπ μουσικής ως ένα από τα πιο κλασσικά παραδείγματα απάτης. Αυτό συνέβη δύο μέρες στην ιστορία του χρήματος.
Το New York Magazine δημοσίευσε πορτρέτο του πιο “σατανικά ευφυή 17χρονου που γνώρισε ποτέ το Κουίνς της Νέας Υόρκης”. Σύμφωνα με όσα στοιχειοθέτησε στο κείμενο της η συνάδελφος Τζέσικα Πρεσλερ, ο Μοχάμεντ Ισλαμ (ακόμη και το όνομα μοιάζει να είναι βγαλμένο από σεναριογράφο του NBC) είναι ένας ντροπαλός και σεμνός έφηβος που πριν καν ακόμη ενηλικωθεί κατάφερε να βγάλει περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια, παίζοντας μετοχές κατά τη διάρκεια των σχολικών διαλειμάτων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ξεκίνησε να παίζει μετοχές ενώ διάβαζε διάφορες αναλύσεις από μεγάλους οικονομολόγους για το πως κινείται η αγορά και οι τιμές και σταδιακά, ενώ έτρωγε ακόμη ένα donut προχώρησε σε μικρομεσαίες μετοχές υψηλής κεφαλοποίησης. “Τωρα ειδικεύομαι στο πετρέλαιο και στο χρυσό” συμπλήρωσε.
Διαβασμένος ιδανικά ο Μοχαμεντ όταν ρωτηθηκε από το New York Magazine ποιός τον ενεπνευσε είπε οτι το προτυπο του είναι ο Πολ Τιούντορ Τζοουνς, ένας απο τους πλεον επιτυχημένους hedge fund managers του κόσμου που βλέπει το όνομα του να φιγουράρει στην 108η θέση του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Η Πρέσλερ επιπλέον μας ενημέρωσε ότι ο νεαρός εκατομμυριούχος επιθυμεί να συνδημιουργήσει με τρεις φίλους του μια αδελφότητα κέρδους, κερδίζοντας επιπλέον εκατομμύρια το 2015, φοιτητες το πρωί, χρηματιστές το βράδι. Και μετά τα μεσάνυχτα αυτός και η παρέα του θα θα πίνουν σαμπάνιες όπως κάνουν και τώρα, θα απολαμβάνουν ακριβά εδέσματα και θα κάνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ενός lifestyle πνιγμένο στην άχνη και το αλμυρό χαβιάρι.
Την ακριβή BMW αξίας 150 χιλιάδων δολαρίων που έχει αγοράσει δεν μπορεί να την οδηγήσει ακόμη, είπε, το νοικιασμένο διαμέρισμα στο Μανχάταν που σιατηρεί δεν το απολαμβάνει γιατί οι γονείς του δεν του το επιτρέπουν, είπε, και ο ο άνεργος πατέρας του κοιμάται πλέον ήσυχος τα βράδια. “Ευτυχώς μπορώ και βοηθάω οικονομικά την οικογένεια μου” συμπλήρωσε ο 17χρονος μετανάστης από τη Βεγγάλη κάνοντας ακόμη μια αναρτηση στο instagram του, εκεί που γράφει σαν status «Περισσότερα χρήματα! Λιγότερα προβλήματα!».
Πρόκειται για τον 17χρονο μετανάστη από τη Βεγγάλη, Μοχάμετ Ισλάμ, για τους συμμαθητές και τους φίλους του απλά “Μο”. Όπως αναφέρει το New York Magazine, ο έφηβος είναι διάνοια στα οικονομικά και κυρίως έχει την ικανότητα να “οσμίζεται” ευκαιρίες κυρίως στο χώρο των εκκολαπτόμενων εταιρειών, οι οποίες λίγο αργότερα εξαγοράζονται από μεγάλες πολυεθνικές, ή βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Όλα αυτά συνέβησαν δύο μέρες πριν. Σήμερα όμως γράφεται μια άλλη ιστορία. Από εχθές στο timeline μου μικρές, συμπαθητικές αναρτήσεις προειδοποιούσαν για μια ακόμη μεγάλη απάτη που στήθηκε εις βάρος των media που αγωνιουν για τη Μεγάλη Ειδηση. Το Business Insider προσπάθησε να μάθει αν τα 72 εκατομμύρια ισχύουν, δεν το κατάφερε -βέβαια το BI τον είχε ήδη μοσχοπουλήσει σαν διάνοια χρηματιστηριακή κάποιους μήνες πριν αλλά προφανώς το ξέχασε γιατί έτσι το συμφέρει. Το Gawker ψαχούλεψε λίγο παραπάνω και πάλι δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει τον “Μο” με τον πακτωλό χρημάτων που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κέρδισε και επιτέλους, η New York Observer κατάφερε να κλείσει μια μικρή συνεντευξη με τον Μοχάμεντ και τον φίλο του Νταμίρ για να βάλει τα δολάρια (που προφανώς δεν υπάρχουν) στη θέση τους. Αυτό είναι το απίθανο απόσπασμα αμαρτίας εξομολογουμένης.
Observer: Πως ήρθατε σε επαφή με τη δημοσιογράφο του New York magazine;
Μοχάμεντ Ισλαμ: Ο πατέρας ενός φίλου μου εργάζεται εκεί και έδωσε το τηλέφωνο μου στη δημοσιογράφο. Τότε εκείνη (η Τζέσικα Πρέσλερ) με κάλεσε και κανονίσαμε τη συνάντηση.
Observer:Φέρεσαι να ισχυρίστηκες ότι έχεις κερδίσει χρηματικό ποσό που αγγίζει τα οκτώ ψηφία. Ισχύει;
Μοχάμεντ Ισλαμ: Όχι, δεν είναι αλήθεια.
Observer: Υπάρχει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ποσό; Έχεις επενδύσει σε κάτι, έχεις κερδίσει κάτι, οτιδήποτε;
Μοχάμεντ Ισλαμ: Όχι.
Observer: Οπότε είναι όλα ένα ολοκληρωτικό ψέμα;
Μοχάμεντ Ισλαμ: Ναι.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο που πιστεύει ότι όλα αυτά είναι μια υπερβολική επίθεση απέναντι στην ακεραιότητα και το ήθος της, το πορτρέτο του Μοχάμεντ Ισλαμ δεν δήλωνε μια πραγματικότητα αλλά ήταν μια ακόμη ιστορία που φύτρωσε στο Μεγαλο Μήλο. “Άλλωστε ήταν μέρος του αφιερώματος “Λόγοι για να αγαπήσεις την Νέα Υόρκη. Το New York Magazine δεν είναι και κανένα οικονομικό φύλλο” είπε, ρίχοντας ακόμη περισσότερο ηλιέλαιο στη φωτιά. Θιασώτης μάλλον η ίδια της φιλοσοφίας του συνεντευξιαζόμενου που είπε “δεν κερδίζεις, αν δε χάσεις. Ο μεγαλύτερος δάσκαλος για να πας μπροστά είναι η χασούρα!” η Πρέσλερ σήμερα είναι κρεμασμένη στα πρωτοσέλιδα της βλακείας σαν ακόμη ένα θύμα απάτης από έφηβους τρολ που διασκεδάζουν την ανία τους σερβίροντας στους ορεξάτους φιλάργυρους ιστορίες γεμάτες από μουχλιασμένα φίκια και ξεφτισμένες μεταξωτές κορδέλες.
Ο Μοχάμεντ εχθές δεν κοιμηθηκε στο σπίτι του. “Ο πατέρας μου θέλει να με διώξει από το σπίτι, δεν του αρέσει να λέω ψέμματα στον κόσμο” είπε. Είναι ένας πολύ καλύτερος επίλογος στην ιστορία του από εκείνον που γράφτηκε τον Ιούλιο του 1989 και έκλεισε άδοξα το 1998 -όταν ο Πιλάτους πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Κορίτσια και αγόρια, δικό σας.