Site icon NewsIT

Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ

15.01.2020 | 16:40
Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε στην ουσία και όχι σε ανεδαφική κριτική. Η επίσκεψη ήταν επιτυχής για πολλούς λόγους όπως θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε.

** Ειδικού Συνεργάτη

Πρώτον, συνέπεσε με μια εξαιρετικά σύνθετη για τις ΗΠΑ κατάσταση, μετά το πλήγμα κατά του Σολεϊμανί. Αυτή η συγκυρία όμως προφανώς προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να εκφράσει στον Αμερικανό Πρόεδρο την υποστήριξη της Ελλάδας, ως συμμάχου χώρας, στις ΗΠΑ. Η τραγική εξέλιξη που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια με τη ρίψη του αεροσκάφους φέρνει σε δύσκολη θέση πολύ περισσότερο το Ιράν παρά την Ουάσιγκτον.

Η ιδιότητα της συμμάχου χώρας των ΗΠΑ δεν προβάλλεται επαρκώς ως προς την προστιθέμενη αξία που μας προσφέρει. Η Ελλάδα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις ΗΠΑ όχι μόνο όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός ή άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ουάσιγκτον. Κάθεται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ όπου ο Ελληνας εκπρόσωπος μπορεί να υποστηρίζει τις θέσεις της χώρας με πλήρη ελευθερία, όπως η ιδιότητα της χώρας-μέλους επιβάλλει. Η Ελλάδα έχει επιπλέον το «προνόμιο» αμυντικών δαπανών που καλύπτουν το 2% του ΑΕΠ, κάτι που την τοποθετεί στην κατηγορία των συμμάχων που ανταποκρίνονται σε μια πάγια απαίτηση των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ τίμησε τους ομολόγους του αυτής της «κλειστής ομάδας» (Βρετανία, Εσθονία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία) με γεύμα που παρέθεσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται σε καθημερινή όσμωση με τους συναδέλφους τους των ΗΠΑ, όπως και άλλων συμμαχικών χωρών. Η ενεργότερη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στη χώρα μας θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη σχέση. Η αμερικανική διοίκηση είναι κάτι πολύ περισσότερο από το Λευκό Οίκο. Και ακόμη ισχυρότεροι των διπλωματικών δεσμών είναι οι αμυντικοί. Η συνέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μόνο οφέλη προσφέρει στην Ελλάδα. Γιατί η συμμαχική ιδιότητα ενισχύει και την έννοια της αλληλεγγύης. Εύλογο το ερώτημα: θα κάνουν κάτι; Θα το αντιστρέψουμε: καθιστά ισχυρότερη την αποτρεπτική δύναμη της χώρας έναντι τρίτων η παρουσία των ΗΠΑ. Όπως και η συνεργασία με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα είναι χώρα της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είναι ξανά μια από τις καυτές περιοχές της γεωπολιτικής σκακιέρας. Ο Τραμπ ζήτησε πριν λίγες μέρες ενεργότερη συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ στα τεκταινόμενα. Είναι απίθανο βόρειες χώρες να ανταποκριθούν θετικά. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί. Μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλίες αμυντικής συνεργασίας μέσω των προγραμμάτων που έχει η Ατλαντική Συμμαχία με όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και με το Ισραήλ όπως και με χώρες του Κόλπου. Θα της δώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες, αν τις αναλάβει, βαρύνοντα λόγο και θα ενισχύσουν τη θέση της έναντι των ηγεμονικών τάσεων που επιδεικνύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version