Διασημότητες ενώνονται με τη HSUS ενάντια στη σφαγή των αλόγων σε Αμερική και Ευρώπη
Εκπρόσωποι της οργάνωσης The Humane Society of the United States, μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου, αλλά και διασημότητες, κατευθύνθηκαν τη Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010, στο Capitol Hill για να στηρίξουν το πρόγραμμα “Prevention of Equine Cruelty Act”, που με αυτή τη χρηματοδότηση απαγορεύει τη διακίνηση και σφαγή των αλόγων για ανθρώπινη κατανάλωση τόσο στις ΗΠΑ, αλλά κι ως προϊόν εξαγωγής. Οι ηθοποιοί Kelly Carlson και Wendie Malick μίλησαν με πάθος για την αγάπη τους για τ’ άλογα.Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κανονισμοί για όλη την “επιχείρηση σφαγής” των ζώων, ενώ γύρω στα 10.000 άλογα μεταφέρονται με φορτηγά εκατοντάδες μίλια για σφαγή στο Μεξικό και τον Καναδά. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα άλογα στριμώχνονται σαν σαρδέλες σε φορτηγά από ατσάλι, όπου οι θερμοκρασίες ίσως υπερβαίνουν τους 40 °C, ενώ μεταφέρονται χιλιάδες μίλια χωρίς τροφή ή νερό, πράγμα που τους επιφέρει προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο.
Αλλά και στην Ευρώπη, περίπου 100,000 άλογα ετησίως υπό φρικτές συνθήκες μεταφέρονται επί πολλές μέρες, είτε στα μέσα του καλοκαιριού, είτε στην καρδιά του χειμώνα, χωρίς ξεκούραση, τροφή ή νερό. Η Πολωνία κάνει τη μεγαλύτερη εξαγωγή ζωντανών αλόγων, τα οποία προορίζονται για σφαγή στην Ευρώπη. Τα άλογα εξάγονται κυρίως από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για σφαγή στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Ένας σημαντικός προορισμός είναι η Σαρδηνία. Για παράδειγμα από Πολωνία προς Σαρδηνία είναι μια διαδρομή 2.500 χιλιομέτρων, ένα ταξίδι διάρκειας 95 ωρών. Συνήθως οι οδηγοί οδηγούν πολύ γρήγορα, έτσι η ταχύτητα και η υπερπλήρωση των φορτηγών μεταφοράς κάνει τα ζώα να χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν. Οι ειδικοί γράφουν ότι καθώς αγωνίζονται να σηκωθούν, ουρούν ή αφοδεύουν και πολλές φορές καταπατιούνται από τα άλλα. Έτσι πολλά άλογα ταξιδεύουν άρρωστα, τυφλά και τραυματισμένα.
Λόγω της υψηλής ζήτησης για κρέας αλόγου στην Ιταλία, πωλούνται ακόμη και νεαρά και υγιή άλογα, κυρίως για σαλάμι. Έχει καταγγελθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ότι τα άλογα στα σημεία στάσης δέχονται βάναυσο ξυλοδαρμό για να σταθούν όρθια, έτσι πολλά εξαντλημένα κι αφυδατωμένα φθάνουν νεκρά στο σφαγείο. Η τρέχουσα νομοθεσία, Κανονισμός 1/2005 του Συμβουλίου της ΕΕ (EC), έχει σοβαρές ανεπάρκειες και κάποια Κράτη Μέλη δεν την επιβάλλουν αυστηρά, με συνέπεια τα άλογα να υπόκεινται σε εξάντληση, τραυματισμό, πόνο και άγχος. Η Παγκόσμια Οργάνωση Ευημερίας για τα Άλογα ζητάει από τους ευρωβουλευτές να τεθεί τέλος στη βάρβαρη τακτική της μεταφοράς αλόγων για σφαγή σε μεγάλες αποστάσεις διαμέσου της Ευρώπης. Η Επιτροπή έχει πληροφορίες σχετικά με το πόσες παραβάσεις του κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1/2005 έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο από κράτη μέλη από την έναρξη ισχύος του στις 5 Ιανουαρίου 2007.