Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

Νέα έργα στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων

Νέα έργα στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων

Αντιδράσεις για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην Κορινθία και 4 έργα διαχείρισης αποβλήτων στη βόρεια Ελλάδα

 

Πρόταση για την κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας κατέθεσε όμιλος επιχειρήσεων στην περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια και τα αγροτικά υπολείμματα του νομού, ενώ θα έχει την δυνατότητα να παράγει ενέργεια από την καύση των απορριμμάτων. Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου το πρωί στα Αθίκια Κορινθίας και παρά τη βροχή υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Έγινε ενημέρωση και ακολούθησε συζήτηση για το θέμα εγκατάστασης εργοστασίου καύσης σκουπιδιών και μονάδας Υπερύψηλης Τάσης από τη ΔΕΗ στην περιοχή. 

Πρόκειται προφανώς για τις ίδιες μονάδες, που το 2008 είχαν αποφασίσει να εγκαταστήσουν στον Αχλαδόκαμπο. Στη κατασκευή αντιδρούν φορείς και οργανώσεις της Κορινθίας. Αποκαλυπτικός υπήρξε ο διάλογος για τη στάση των Δημάρχων της Κορινθίας, που παρά τις οδηγίες της Ε.Ε. τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί και αφορούν τρεις συγκεκριμένες περιοχές, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την προώθηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Μέσα από τον έντονο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν και έγιναν καταγγελίες για υπόγειες ενέργειες και αποφάσεις που παίρνονται ερήμην των πολιτών, με τις οποίες προωθούν την εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης και μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, αποκαλύφθηκε πως η αγορά δεματοποιητών έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει το εργοστάσιο καύσης. Εκτοξεύτηκαν ακόμη και κατηγορίες για εκλογικές σκοπιμότητες ενόψει δημοτικών εκλογών. Επίσης και στη Θήβα υπάρχουν αντιδράσεις για σχετικό εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών.

Τέσσερα έργα διαχείρισης αποβλήτων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες μέσω ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 5.282.163,45 ευρώ ξεκινούν. Τα 4 έργα είναι:
-Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων δύο ΧΑΔΑ του Δήμου Κουφαλίων Θεσσαλονίκης (Προχώματος και Κουφαλίων), προϋπολογισμού 695.163,45 ευρώ.
-Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Ροδόπολης και Κάτω Πορροΐων Δήμου Κερκίνης Σερρών, προϋπολογισμού 2.095.000 ευρώ.
– Αποχέτευση λυμάτων οικισμού Χριστός και ολοκλήρωση εξωτερικού αγωγού λυμάτων Δήμου Λευκώνα Σερρών, προϋπολογισμού 1.995.000 ευρώ
-Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσολακκιάς Σερρών, προϋπολογισμού 497.000 ευρώ.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε