Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Νέο σήμα βιολογικών στην Ε.Ε. και νέοι Επίτροποι στη Κομισιόν

To νέο λογότυπο των ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων
To νέο λογότυπο των ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων

Το «ευρω – φύλλο» είναι το νέο σήμα των βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε.

Μετά από τρίμηνη διαδικτυακή ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130.000 πολίτες, ανακοινώθηκε το νέο λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα στην Ε.Ε. Ο νικητής του διαγωνισμού είναι ο Dusan Milenkovic, γερμανός φοιτητής, ο οποίος συγκέντρωσε το 63% των ψήφων για το “ευρω-φύλλο”. Το συγκεκριμένο σχέδιο απεικονίζει τα αστέρια της ΕΕ σε μορφή φύλλου, σε πράσινο φόντο. Απλό σχέδιο, που συμβολίζει δύο ιδέες: τη φύση και την Ευρώπη. Έτσι μετά την 1 η Ιουλίου 2010 θα ξεκινήσει η χρήση του βιολογικού λογότυπου της ΕΕ, η οποία θα είναι υποχρεωτική για όλα τα προσυσκευασμένα βιολογικά προϊόντα, τα οποία έχουν παραχθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία ανταποκρίνονται στα πρότυπα. Δίπλα από το σήμα της ΕΕ θα μπορούν να τοποθετούνται και άλλοι ιδιωτικοί, περιφερειακοί ή εθνικοί λογότυποι, ενώ η χρήση θα είναι προαιρετική για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Επίσης ο Κανονισμός για τις βιολογικές καλλιέργειες θα τροποποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το νέο logo ενισχύει το κύρος των βιολογικών τροφίμων και πρόκειται για ένα όμορφο και κομψό σχέδιο, το οποίο ξεχώρισε ανάμεσε σε περίπου 3.500 σχέδια λογοτύπου. Ο νικητής και οι νικητές του δεύτερου και τρίτου βραβείου θα τιμηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίσημη τελετή απονομής βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2010. Οι τρεις νικητές θα παραλάβουν βραβεία αξίας 6.000, 3.500 και 2.500 ευρώ αντιστοίχως. Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τη νέα ομάδα Επιτρόπων της Κομισιόν, της οποίας η θητεία θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Στη νέα σύνθεση το «Κολέγιο της Επιτροπής» αποτελείται από 27 Επιτρόπους και τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μέχρι το 2014, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβώνας, κάθε κράτος – μέλος δικαιούται να έχει έναν Επίτροπο, στη συνέχεια όμως ο αριθμός των Επιτρόπων θα ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του αριθμού των κρατών – μελών.

Όσοι ενδιαφέρονται  μέχρι 5 Μαρτίου θα είναι η προθεσμία για αιτήσεις στο διαγωνισμό βιολογικών ελαιολάδων Biol International 2010. Όσες εταιρείες βιολογικών επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό βιολογικών ελαιολάδων Biol International 2010, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ιταλία, να αποστείλουν αιτήσεις στη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου Φιλαίος (τηλ. 210 3238856), με την ένδειξη “για τον διαγωνισμό BIOLPRIZE”. Τα κύρια βραβεία που θα δοθούν αφορούν στις κατηγορίες: α) ποιότητα του τυποποιημένου προϊόντος, β) πρωτοτυπία/ καινοτομία της συσκευασίας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε