Συνάντηση με την Ειδικό Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη πραγματοποίησε η κ.Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη. Η βουλευτής Βοιωτίας ενημέρωσε την κ. Καραβασίλη για την πρόθεση ιδιωτικής εταιρίας να λειτουργήσει εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας και μετέφερε τη σύσσωμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα αυτό. Μάλιστα κινητοποίηση αποφάσισαν οι φορείς της Θήβας τη Παρασκευή 12 Μαρτίου. Τη Κυριακή οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μια ακόμη συνάντηση για το θέμα της μονάδας καύσης, που σχεδιάζει η Ηλέκτωρ (Μπόμπολας) στην περιοχή. Οι φορείς της Θήβας προχώρησαν σε σύσταση οργανωτικής επιτροπής με επικεφαλή τον Δήμαρχο της Θήβας, Ν.Σβίγγο. Η βουλευτής κ. Τσόνογλου ζήτησε να γίνει σύντομα ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με την παρουσία της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που έχει προκύψει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Είναι γνωστό ότι σημαντικά προβλήματα προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων, όπως τη μεταφορά διοξινών και φουρανίων στο έδαφος, στην επιφάνεια των φυτών και στις ανοιχτές υδάτινες μάζες.
Η βουλευτής δήλωσε: «Η άποψη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θήβας είναι ξεκάθαρη, ρητή και κατηγορηματική. Κανένας δεν θέλει στον τόπο του ένα τέτοιο εργοστάσιο καθώς αρκετοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως αναφέρουν, μια τέτοια δραστηριότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών, αλλά και στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση και είναι απόλυτη ανάγκη να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ». Το ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων ετοιμάζεται από τη κατασκευαστική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κατασκευάστρια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Θήβας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου, που έχουν συστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με δ/ντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων γύρω από τον ΧΥΤΑ και έχει καταθέσει σχετική πρόταση.
Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης είναι συνήθως υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και αυτοί που θα κληθούν να το πληρώσουν είναι οι Δήμοι και οι δημότες τους. Πολύ πιθανό η μονάδα να υποδέχεται σκουπίδια από την Αττική, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα υποδοχής και των βιομηχανικών αποβλήτων Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Θήβας, ιδιαίτερα των επικίνδυνων, που σήμερα διατίθενται παράνομα στο μεγαλύτερο μέρος τους. Από την άλλη υπάρχει το θέμα με τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία προστατεύεται η λίμνη Υλίκη, αφού η νομοθεσία ορίζει απόσταση δέκα χλμ για εργοστάσια, ενώ ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ απέχει μόλις έξι χλμ. Η Θήβα ήδη υποφέρει από τη βιομηχανική ρύπανση και το νερό της πόλης είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο.