Site icon NewsIT

Ο Κηφισός επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα

11.01.2010 | 14:51
Κηφισός εξακολουθεί να είναι ένας αγωγός λυμάτων και ομβρίων υδάτων

Κηφισός εξακολουθεί να είναι ένας αγωγός λυμάτων και ομβρίων υδάτων

Πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις από εταιρείς στον Κηφισό, ενώ περίπου 150 εταιρείες λειτουργούν παράνομα σύμφωνα με έκθεση "φωτιά".

Αποκαλυπτική έκθεση για τον Κηφισό για πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις, όπως επιχωματώσεις, παράνομη απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων και σκουπιδιών, καθώς και πληθώρα αυθαίρετων κατασκευών. Ο ποταμός διέρχεται μέσα από τουλάχιστον δέκα περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών, τη Μεταμόρφωση, τη Λυκόβρυση και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η υποβάθμιση του Κηφισού και των παραχειμάρρων του, αποτελεί από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα του Λεκανοπεδίου. Οι εκχερσώσεις, καταπατήσεις κι όλες οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καθώς και η μόλυνση των υδάτων του με βιομηχανικά απόβλητα, περιλαμβάνονται σε μια έκθεση “φωτιά” των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που λειτουργούν στις όχθες του.

Η πρόσφατη έκθεση εξετάζει την περίπτωση επτά επιχειρήσεων, για τις οποίες οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει μια σειρά από πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Ενώ γίνεται αναφορά ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δεσμεύουν τις σχετικές υπηρεσίες, αρμόδιες για την έκδοση των αδειών λειτουργίας τους. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες ανανέωσαν σε κάποιες περιπτώσεις τις άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων, κατά παράβαση του διατάγματος του 1994.

Αναφέρεται η παράνομη λειτουργία 150 βιοτεχνιών και βιομηχανιών, που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Η τελευταία προθεσμία τους έληξε στα τέλη του 2009, καθώς από το 1994 ο Κηφισός προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει τη περιοχή απόλυτης προστασίας σε μια ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν του ποταμού. Συχνά υπάρχουν καταγγελίες για αφόρητη δυσοσμία, ενώ μελέτες έχουν δείξει υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος ή σίδηρος.

Μπορείτε να στείλετε τις καταγγελίες σας στο NEWSIT.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version