Επιπλέον χάρη στο διαδίκτυο η βία μπορεί να εξαπωθεί με viral ευκολία. Η ISIS χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα για να αποκεφαλίζουν τους δικούς του μάρτυρες στο όνομα του Ισλαμ, τα περιστατικά online εκφοβισμού μια χαρά πολλαπλασιάζονται σε ταχύτητες ADSL (η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη σε περιστατικά ψηφιακής βίας ανηλίκων) ενώ το Ίντερνετ είναι ένα ιδανικό μέσο για να επιτεθείς σε δημόσια πρόσωπα. Εαν μάλιστα είναι και δημόσια πλούσα πρόσωπα, έχεις πιάσει τζακποτ.
Μέσα στο χρονικό διάστημα ενός μήνα ο κωμικός Μπιλ Κόσμπι έχει καθαιρεθεί για δεύτερη φορά στα μάτια των θαυμαστών του. Από αγαπητός έγινε μισητός και όλα ξεκίνησαν όταν ένας όχι τόσο διάσημος σαν τον ίδιο συνάδελφος του, ο Χάνιμπαλ Μπαρες, τον αποκάλεσε “βιαστή” κατα τη διάρκεια παράστασης του στη γενέτειρα του Κόσμπι, τη Φιλαδέλφεια. “Αυτό που με εκνευρίζει ακόμη περισσότερο είναι η φαντασμένη περσόνα Μαύρου που μοστράρει. Βγαίνει στην τηλεόραση και είναι σαν να λέει “Ει, μαύροι, συνέλθετε. Είμαι στην ΤV από τα 80s. Μπορώ να σας υποτιμώ όσο θέλω γιατί έκανα επιτυχία”. Ναι. Αλλά βιάζεις γυναίκες, Μπιλ Κόσμπι, οπότε μαζέψου” πρόσθεσε. Και μετά ο Χανιμπαλ συνέχισε. “Μάλλον θέλω να σας κάνω να νοιώσετε λίγο περίεργα την επομενη φορά που θα κάτσετε να δείτε μια επαναληψη από το σόου του. Το έχω ξανακάνει αυτό επάνω στη σκηνή και ο κόσμος πιστεύει ότι λέω μπαρούφες. Όταν φύγετε από εδώ αναζητήστε στη μηχανή της Google Μπιλ Κόσμπι Βιασμός. Θα έχετε περισσότερα αποτελέσματα από το όνομα μου”. Είπε.
Μια γενιά πίσω τα σχόλια του κωμικού θα είχαν συζητηθεί σε κάποιο καθιστικό, πίνοντας μια μπύρα ή όταν οι θεατές του ξ[απλωναν για ακόμη ένα βράδυ στο κρεβάτι ευχόμενοι ένα καλό ξημέρωμα. Όχι σήμερα. Τα smartphones μπορούν να καταγράψουν στιγμές, να τις διασπείρουν στα κοινωνικά δίκτυα και ίσως κάποιες από αυτές γίνουν δημοφιλείς, αποκτήσουν ζωή από μόνες τους. Μια τέτοια έζησε ο 8ος πιο πλούσιος ηθοποιός στον κόσμο όταν την προηγούμενη εβδομάδα o ίδιος ή αυτός που διαχειρίζεται το δημόσιο ψηφιακό του προφίλ ζήτησε από τους ακόλουθους του στο twitter να εμπνευστούς από τον ίδιο και να φτιάξουν memes, τα γνωστά σε όλη την κοινότητα των troll, μιμίδια. Η ιδέα αποδείχθηκε καταστροφική και ο Μπιλ Κόσμπι σφαγιάστηκε.
Τα πραγματα έγιναν ακόμη χειρότερα την Πέμπτη, όταν η Washington Post δημοσίευσε τη μαρτυρία της Μπάρμπαρα Μπόουμαν με τον εύγλωτο τίτλο. “Ο Μπιλ Κοσμπι Με Βίασε. Γιατί επί 30 χρόνια δεν με πίστευε κανείς”. Στο άρθρο η ηθοποιός κατηγορεί τον Κόσμπι ότι τη νάρκωσε και τη βίασε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η ίδια ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας της. Σε συνέντευξή της στο CNN μία ημέρα αργότερα, η Μπόουμαν είπε ότι το 1989 αποφάσισε να επισκεφθεί έναν δικηγόρο για να εξετάσει τις επιλογές της σχετικά με πιθανή νομική δράση εναντίον του Κόσμπι. «Γέλασε και με έδιωξε από το γραφείο του» είπε και τόνισε ότι πήρε θάρρος να φέρει στο φως την ιστορία της όταν το 2006, μία άλλη γυναίκα αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά κατά του Κόσμπι.Τότε ο ηθοποιός κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Άντρεα Κόνσταντ. Η Μπόουμαν ήταν μάρτυρας κατηγορίας αλλά δεν μπορεσε να τα πει όπως ήθελε. Επιπλέον “αποκαλύφθηκε” ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στις 13 γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμό τα τελευταία εννέα χρόνια στις σελίδες της πρόσφατης βιογραφίας του. Ο συγγραφέας του βιβλίου Μαρκ Ουίτακερ ανέφερε στο CNN: «Στην περίπτωση των ισχυρισμών, επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα δικαστικά συμπεράσματα και ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες, δεν θεώρησα ότι πληρούνταν τα κριτήρια για να μπουν (οι ισχυρισμοί) στο βιβλίο». Η δημοφιλής ιστοσελίδα Vulture απάντησε online. «Ένα πολύ σημαντικό πράγμα λείπει από τη νέα βιογραφία του Κόσμπι: ένα χρονολόγιο των κατηγοριών για κακοποίηση» παραθέτοντας καθεμία από τις κατηγορίες εναντίον του.
Από την πλευρά του ο λαοφιλής ηθοποιός ακύρωσε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ενώ κρατάει σιωπηρή στάση απέναντι στο τσουνάμι δυσφημησης απέναντι του. Το Σάββατο, ο Κόσμπι και η σύζυγός του, Καμίλ, μίλησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR για τη δωρεά 60 έργων τέχνης προς το Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης του Σμιθσόνιαν. Όταν στο τέλος της συνέντευξης, ο παρουσιαστής Σκοτ Σάιμον κάλεσε τον κωμικό να σχολιάσει τα γεγονόταν ο Μπιλ Κόσμπι δεν έβγαλε άχνα. «Κουνάτε το κεφάλι σας αρνητικά» του είπε και προσάθησε να τον μεταπείσει. «Υπάρχουν άνθρωποι που σας αγαπούν και που ίσως να θέλουν να σας ακούσουν να μιλάτε γι’ αυτό. Θα ήθελα να σας δώσω αυτή τη δυνατότητα». Ο Κόσμπι δεν άλλαξε τη στάση του και η συνεντευξη ολοκληρωθηκε.
Αν και μπορεί να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφημηση, ο Μπιλ Κόσμπι ακόμη δεν έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του Μπέρες, της Μποουμαν ή της WP αποφασισμένος “να μην προσδώσει αξία στις κατηγορίες”. Ξέρει καλά ότι εαν μπει σε αυτό το κυνήγι μαγισσών, είτε αποδειχθεί ένοχος, είτε αθώος έχει ήδη καταδικαστεί στην κόλαση του twitter. Η Μπόουμαν έγραψε ότι μόνο όταν μίλησε ένας άντρας, ο κόσμος έδωσε σημασία στις κατηγορίες της. Ο Μπάρες είναι αυτός που έδειξε τον ένοχο επάνω στη σκηνή όταν έκανε ένα stand up νούμερο, ανακυκλώνοντας πράγματα που έχει ανακαλύψει στο ταλέντο του να ψάχνει στη μηχανή αναζήτησης της Google. Ο μαύρος 31χρονος ηθοποιός είναι μέρος μιας γενιάς σαν τη δική μας, που έχει μάθει να πιστεύει περισσότερο το viral από το πραγματικό.
Όταν έκανε αναφορά στη φράση του Μπιλ Κόσμπι “Ει, μαύροι, συνέλθετε” ο κωμικός ανατρέχει στο δημόσιο λόγο του Μπιλ Κόσμπι τον Μάιο του 2004 με αφορμή την 50η επέτειο της υπόθεσης «Μπράουν εναντίον του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Τοπήκα» που ήταν και η στροφή της αμερικανικής δικαιοσύνης υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων με τον διορισμό του αρχιδικαστή Earl Warren στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1953. Τότε ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ενοχλημένος από την κατάσταση της κοινότητας του. Είπε στους μαύρους της Αμερικής να σταματήσουν να βασίζονται στην Πρόνοια και τα κουπόνια. Να μην νοιάζοντα πόσα παιδιά θα κάνουν αλλά πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά αυτά. Να μην αγοράζουν αθλητικά παπούτσια και παντελόνια που πέφτουν κάτω από τον καβάλο και να μη φοράνε τα καπέλα τους αναποδα, κυρίως τους είπε να μην συχνάζουν τόσο πολύ στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Ο Μπιλ Κόσμπι γύρισε και δάγκωσε το στόμα που τον τάιζε; Ίσως. Ο Μπάρες πάντως μπορεί να συνεχίσει να ωάχνει στοGoogle. Εκεί θα μάθει ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει ακόμη στο Ισλαμαμπάντ ή θα συμφωνήσει μτον Ταγίπ Ερντογάν στην πραγματικότητα ότι υπάρχει τζαμί στη Λατινική Αμερική και ο Κολόμβος ήρθε επόμενος μετά τους Τούρκους αφού αυτοί ανακάλυψαν το Αμέρικα, όχι ο θαλασσοπόρος. Όπως και να έχει πάντως τα αποτελέσματα για το πρόσωπο του θα αργήσουν να φτάσουν τα αποτελέσματα για τον Μπιλ Κόσμπι που ίσως είναι ένοχος, ίσως όχι, πάντως τώρα ο βιασμός που γίνεται είναι online και εναντίον του.