Ο Ρίσι Σούνακ επέλεξε να πάρει θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να αλλάξει την πρακτική που ακολουθούσαν οι βρετανοί πρωθυπουργοί που παρέπεμπαν την υπόθεση στο Βρετανικό Μουσείο και τις αποφάσεις του.
Η θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπός του και η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλούν εντύπωση. Αν όμως δει κάποιος την κατάσταση της κυβέρνησής του ίσως να μην εντυπωσιαζόταν τόσο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη Βρετανία το κόμμα των συντηρητικών βρίσκεται πίσω, πολύ πίσω, στις δημοσκοπήσεις. Έχει χάσει έδρες και μάλιστα σε κάστρα των συντηρητικών και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (μέρος των οποίων οφείλεται και στο Brexit) ενόψει των εκλογών που ναι μεν είναι προγραμματισμένες για το 2025 αλλά όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως θα διενεργηθούν το 2024.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ήττες που υπέστη σε δυο αναπληρωματικές εκλογικές διαδικασίες από το Εργατικό κόμμα, χάνοντας την έδρα του Τάμγουερθ και αυτή στο Μιντ-Μπέρντφορντσιρ, Έδρες που θεωρούνταν ασφαλείς για το συντηρητικό κόμμα. Μάλιστα τη δεύτερη έδρα κέρδιζαν οι συντηρητικοί από το 1931.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη δημοτικότητά του να καταρρέει και τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός του ν’ ακολουθούν, ίσως η στάση του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να συνδέεται με μια μικροκομματική μικροπολιτική λογική. Διότι θα μπορούσε άνετα να προσπεράσει τη συζήτηση παραπέμποντας στο Βρετανικό Μουσείο και τη διοίκησή του όπως έπραξαν και οι προκάτοχοί του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή βάζει απέναντι ένα μεγάλο τμήμα των βρετανών που τάσσονται υπερ των ελληνικών θέσεων και αναγνωρίζουν πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν. Σίγουρα δεν ενστερνίζονται τη θέση Σούνακ ότι αποκτήθηκαν νομίμως. Βέβαια ενδέχεται αυτό το κοινό να μη θεωρείται άμεσα συνδεδεμένο με το κόμμα του. Από την άλλη πλευρά με τη στάση αυτή κλείνει το μάτι σε όλους όσοι επιθυμούν, στη Βρετανία, να παραμείνουν τα κλεμμένα Γλυπτα στην κατοχή του βρετανικού Μουσείου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής ως προς το θέμα της διεκδίκησης της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών στην Ελλάδα δεδομένου ότι και το Βρετανικό Μουσείο τελευταία δεν φημίζεται για την προστασία που παρέχει στις αρχαιότητες που έχει… συλλέξει από διάφορες χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από τη στάση του βρετανού ομολόγου του. Στάση που αν μη τι άλλο δείχνει ποιος διαθέτει επιχειρήματα και ποιος όχι. Ποιος επιδιώκει συζήτηση επί του θέματος και ποιος την αποφεύγει με ακραία –και διπλωματικά- συμπεριφορά.
Και όπως αποσαφηνίζει με κάθε τρόπο και προς κάθε πλευρά η ακύρωση της συνάντησης δεν σημαίνει τίποτα ως προς τη στάση της Ελλάδας στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ούτε και ως προς τις συζητήσεις με το βρετανικό Μουσείο.
Ο Ρίσι Σούνακ είναι εκτεθειμένος και σε διεθνές επίπεδο με αυτό που έκανε. Κυρίως διότι δημιούργησε διπλωματικό θέμα για μικροκομματικούς λόγους και για να ρίξει ευθύνες στον ηγέτη των εργατικών Κιθ Στάρμερ που συζήτησε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρεμπιπτόντως, ο Κιθ Στάρμερ προηγείται του «εκνευρισμένου» Ρίσι Σούνακ με 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις.