Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

Ο Υφυπουργός Μωραίτης στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Ο Υφυπουργός Μωραίτης στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων μέσα από μια στρατηγική με κοινωνικούς όρους

Στη δεκαετή στρατηγική της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την απασχόληση αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης, στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 15 Μαρτίου. Στη παρέμβαση του, ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη η ανάπτυξη να μην μετριέται μόνον μέσα από τους οικονομικούς δείκτες, αλλά αυτό να γίνεται και με κοινωνικούς όρους. Άποψη που συμμερίστηκαν εκπρόσωποι πολλών χωρών-μελών. 

Το Συμβούλιο απασχόλησαν μια σειρά κρίσιμα θέματα όπως:

-η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, μέσα από την ενιαία δράση και στάση της Ε.Ε. εν’οψει της Διάσκεψης στο Μεξικό, το Δεκέμβριο του 2010.

-η προστασία των εδαφών από τη βιομηχανική ρύπανση και η πρόταση για υποχρέωση των χωρών – μελών να αναλαμβάνουν το κόστος του καθαρισμού των ρυπαινόμενων εδαφών.

-η ανάγκη ανάπτυξης ενός ενιαίου δικτύου για την προστασία της Μεσογείου, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ακολουθούν όλες οι χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο. Ανάλογη συζήτηση έγινε και για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

-η προστασία της βιοποικιλότητας, με τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία των απειλούμενων ειδών.

-η ανάληψη πρωτοβουλιών για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ημιφορτηγά στην Ε.Ε. από το 2014.

Αναφερόμενος στην ρύπανση των εδαφών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινοτικής οδηγίας, που θα υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις και να μην λειτουργούν «εθελοντικά», όπως συμβαίνει σήμερα, τονίζοντας τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η βιομηχανική ρύπανση των εδαφών στο περιβάλλον και τους πολίτες.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε