Site icon NewsIT

Παράνομη απόρριψη νοσοκομειακών αποβλήτων στις χωματερές και ο αποτεφρωτήρας υπολειτουργεί

07.02.2010 | 08:58
Οι μισές υγειονομικές μονάδες αποστέλλουν μικρότερες ποσότητες από τα παραγόμενα σκουπίδια

Οι μισές υγειονομικές μονάδες αποστέλλουν μικρότερες ποσότητες από τα παραγόμενα σκουπίδια

Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στα ΧΥΤΑ μέσω της τροφικής αλυσίδας των ζώων, πτηνών (γλάροι), σκύλων και γάτων...

Η μόνη αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων είναι ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια. ημερήσιας δυναμικότητας 30 τόνων αποβλήτων. Μια ποσότητα, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Αττικής, ενώ διαθέτει σύστημα ανίχνευσης ραδιενεργών αποβλήτων και χρήση φυσικού αερίου. Στατιστικά το 95% των νοσοκομείων της Αττικής είναι συμβεβλημένα με τον αποτεφρωτήρα. Μόνο που στέλνουν μικρότερη ποσότητα από τις παραγόμενες, καθώς τα νοσοκομειακά απόβλητα με σημαντικές ποσότητες μολυσματικών οδηγούνται στον ΧΥΤΑ ως αστικά. Κανονικά για τη διαχείριση αυτών προβλέπεται η αποτέφρωση και η αποστείρωση. Σε άλλες χώρες το κόστος καύσης είναι μικρότερο, ενώ η εξαγωγή όλης της τέφρας γίνεται στο εξωτερικό. 

Εκ νέου επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα βρίσκονται μέσα στα σκουπίδια, που μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα στη χωματερή. Τέλος Ιανουαρίου 2010 και ανακοινώθηκε ότι ο αποτεφρωτήρας υπολειτουργεί, και αναγκαστικά τ’ απόβλητα πέφτουν στην παρακείμενη χωματερή ανεξέλεγκτα.  Ο ΕΣΔΚΝΑ πριν λίγους μήνες από αυτοψίες σε σκουπίδια αποφάνθηκε ότι ανάμεσα τους βρίσκονται και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως χρησιμοποιημένες σύριγγες, ματωμένες γάζες… Μάλιστα το Μάρτιο – Απρίλιο 2009 σε αστικά σκουπίδια προερχόμενα από 16 νοσοκομεία της πρωτεύουσας εντοπίστηκαν επικίνδυνα ευρήματα, και για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη πρακτική, ο ΕΣΔΚΝΑ προειδοποίησε ότι θα παρθούν αυστηρά μέτρα κι έστειλε εξώδικα στα νοσοκομεία.

Η ανώνυμη εταιρεία «Αποτεφρωτήρας Α.Ε.» παραλαμβάνει, μεταφέρει και αποτεφρώνει τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα από τις συμβεβλημένες υγειονομικές μονάδες. Στην Αττική παράγονται 21 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων ημερησίως και στον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών απορριμμάτων αποστέλλουν ιατρικά απόβλητα πάνω από 200 υγειονομικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Όμως έρευνες δείχνουν ότι το 70% ιατρικών μονάδων αποστέλλουν ποσότητες μικρότερες του 50% του μέσου όρου. Ένα μικρό μέρος καίγεται σε κλιβάνους, που διαθέτουν ορισμένα νοσοκομεία, αλλά οι περισσότεροι είναι ακατάλληλοι από περιβαλλοντικής άποψης. Ένα άλλο μέρος υπόκειται σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας “αδρανοποίηση”. Το σημαντικότερο μέρος απορρίπτεται λαθραία, μαζί με τα οικιακά, σε χώρους ταφής απορριμμάτων…Η μέση ημερήσια εισαγωγή επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις του αποτεφρωτήρα είναι κάτι λιγότερο από 7.500 κιλά κι όλοι αναρωτιούνται, που πάνε τα υπόλοιπα 13.500 κιλά επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, που λογικά παράγονται στην Αττική;

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version