Η ομιλία της Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με την έκθεση για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στη Μεσόγειο
Στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, που εμφανίζει διαχρονικά η περιοχή της Μεσογείου αναφέρθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα. Τίνα Μπριμπίλη, στην ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/ MAP). Θέμα της εκδήλωσης, τη Τρίτη 2 Μαρτίου 2010, ήταν η παρουσίαση της Έκθεσης για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στη Μεσόγειο. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια του UNEP/ MAP, κα. Maria Luisa Silva Mejias, ενώ στο δεύτερο μέρος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ/ ΝΕΤ Φίλιος Στάγκος, με επίκεντρο τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση, τη βιοποικιλότητα και την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών.
Η υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης έχει προωθήσει και υλοποιήσει πολλές δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα. Η Ελλάδα έχει την τιμή να είναι από το 1981 η φιλοξενούσα χώρα της Συντονιστικής Μονάδας του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης, γεγονός που μας δίνει αυξημένο ρόλο και μία αυξημένη ευθύνη». Και συμπλήρωσε: «Η Χώρα μας έχει υποβάλλει ήδη πρόταση έργου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της «Ένωσης για τη Μεσόγειο», για τη Διαχείριση των Υδάτων στη Μεσόγειο, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας, συντονισμού και διαλόγου μεταξύ των χωρών με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Μεσογείου και με έμφαση στα θέματα προσαρμογής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Σημαντικό είναι ότι ανακοινώθηκε ότι με πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007, την περίοδο 2007-2013 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση όλων των έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με ΜΙΠ μεταξύ 2000-15000 κατοίκους. Ένας αργός ρυθμός απορρόφησης και γι’αυτό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων για ωρίμανση των έργων. Το ΚΕΛ Θριασίου και οι 5 μεγάλοι βιολογικοί της Ανατολικής Αττικής αποτελούν μεγάλο πρόβλημα με πολύ σοβαρό κίνδυνο επιβολής προστίμων. Προωθείται εντός του 2010 η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή και η υλοποίηση των έργων με πόρους του ΠΕΠ Αττικής. Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την ολοκλήρωση εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΚ, ανέρχεται σε περίπου 1,2 δις €.
Η υπουργός ΠΕΚΑ έκλεισε την ομιλία της με τη βεβαιότητα ότι το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης, μέσω και του πενταετούς προγράμματος εργασιών, που υιοθετήθηκε στην τελευταία Σύνοδο των συμβαλλόμενων μερών, θα συνεχίσει να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Ο ειδικός γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων και συγκεκριμένα δήλωσε: «ο κορμός της προσπάθειας είναι η πορεία υλοποίησης της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά, καθώς και η έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση της ζήτησης. Στις απαιτούμενες άμεσες δράσεις είναι ο επανασχεδιασμός αλλά και η υλοποίηση των Προγραμμάτων Παρακολούθησης και η προετοιμασία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ορισμό των φορέων που θα υλοποιήσουν την παρακολούθηση».