Τετάρτη, 7 Αυγ.
32oC Αθήνα

Περιβάλλον & Κοινωνία Πολιτών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011

Περιβάλλον & Κοινωνία Πολιτών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011

25 Φεβρουαρίου,  εσπερίδα με εκπροσώπους ΟΤΑ, Δικτύων των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και φορείς

 

Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010, διοργανώνει ειδική εσπερίδα με θέμα: «Περιβάλλον & Κοινωνία Πολιτών, εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011». Θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το χώρο των ΟΤΑ, των Δικτύων των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, που ασχολούνται και ευαισθητοποιούν τους πολίτες στα ζητήματα Περιβάλλοντος, αλλά και εκπροσώπων από τον χώρο Οργανώσεων και φορέων που ανήκουν στο ευρύτερο πεδίο του Εθελοντισμού και της Κοινωνίας Πολιτών. Στόχος της εσπερίδας είναι να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα, που αφορούν στις συνεργασίες, συνέργιες και καλές πρακτικές, μεταξύ ΟΤΑ και Κοινωνίας Πολιτών. Στη συνάντηση θα συζητηθούν δημόσια θεσμικά κενά και ελλείμματα. που απασχολούν τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα και να συνταχθούν προτάσεις θεσμικής αναβάθμισης και προσαρμογής στην προηγούμενη κοινοτική νομοθεσία. Προτάσεις που μπορούν να θέσουν την Κοινωνία Πολιτών πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση προβλημάτων του περιβάλλοντος, του κοινωνικού αποκλεισμού, της περίθαλψης και της φτώχειας.

Επεξηγηματικά τα
βασικά θέματα της συνδιάσκεψης των δικτύων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με την συμμετοχή πάνω από 20 δευτεροβάθμιων οργανώσεων είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με τα θεσμικά ζητήματα του εθελοντισμού στη χώρα μας και, το δεύτερο, με την ανάπτυξη της οριζόντιας συνεργασίας των Μ.Κ.Ο. με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το περιβάλλον και την κοινωνική οικονομία. Το μήνυμα συνδιάσκεψης:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια απειλή περιβαλλοντικής υποβάθμισης, διογκούμενης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας. Την απειλή αυτή δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν από μόνες τους οι κοινωνικές και οικονομικές ελίτ, που μονοπωλούν το σύστημα εξουσίας. Δεν αρκεί μόνον η οργάνωση του κράτους και η συντεχνιακή οργάνωση της κοινωνίας. Το φάσμα της απειλούμενης χρεοκοπίας των οικονομιών είναι δικό τους προϊόν, καθώς και της επιστήμης της κερδοσκοπίας. Χρειάζεται και μια νέα επιστήμη για τη καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά κυρίως η ενότητα και η οριζόντια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Η ενίσχυση του τρίτου τομέα που συγκροτεί το νέο κοινωνικό κεφάλαιο με ανθρώπινες οικουμενικές αξίες, δίνοντας λύση μέσα από την κοινωνική οικονομία στην αντιμετώπιση της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το μήνυμα είναι συμμετοχική δημοκρατία και πράσινη ανάπτυξη για όλους. Υπάρχει πλέον επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο δείκτης ανάπτυξης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχει άμεση σχέση με την κοινωνική οικονομία και αυτός ο δείκτης με τη σειρά του έχει σχέση με την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης

Προς την κατεύθυνση αυτή το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ συνέταξε και προωθεί Μνημόνια Συνεργασίας με τους Δήμους, τα οποία εγκαινίασαν μια νέα αντίληψη, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, ως ένα βήμα πολιτισμού και εκσυγχρονισμού της κοινωνικής δράσης. Όλα αυτά τόσο εν όψει σημαντικών αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων, όσο και με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011. Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης», Μέγαρο «Αντώνιος Μπενάκης», Πλατεία Προσκόπων (Πτολεμαίων 1, Αθήνα), την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010, με ώρα προσέλευσης τις 17:00 μ.μ. Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ συνδιοργανώνει την εκδήλωση με τη Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Αθηνών, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση του προσκοπισμού στην Ελλάδα. Θα μιλήσουν ο κ.Βασίλης Τακτικός, κ.Γ. Παπαδάκης, κ.Μ. Πουλάκης, κ.Γ.Παπαδάκης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος… και πολλοί δήμαρχοι, όπως ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνης, Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλος… Ακόμη ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής κ. Ν. Γιαννής θα μιλήσει για την «Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011», καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Ι. Λιβανός.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε