Οι επιχειρήσεις στο εξής θα χρειάζονται «περιβαλλοντική ενημερότητα», προκειμένου να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη μιλώντας σε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Πρόκειται για την ενεργοποίηση της κοινοτικής οδηγίας που επιβάλλει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.
Μάλιστα, η Ειδική Γραμματέας επισήμανε ότι η ισχύς της Οδηγίας είναι αναδρομική και αφορά παραβάσεις έως και 30 χρόνια πριν.
«Κάθε πράξη τραπεζικού δανεισμού οποιασδήποτε μορφής θα πρέπει να εξετάζει και να συναξιολογεί πέρα των τυχόν επισφαλειών που σχετίζονται άμεσα με τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του δανειολήπτη και συνεπώς την περιβαλλοντική επισφάλεια» τόνισε η κ. Καραβασίλη.
Όπως εξήγησε υπάρχει ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε επιχείρησης και εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία «οι φορείς εκμετάλλευσης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προκαλούν περιβαλλοντική ζημία είναι πλέον ως οικονομικά υπόχρεοι για την αποκατάστασης ζημίας».
Σε ότι αφορά το θέμα του νερού, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξασφάλισε πόρους για δράσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης, την επεξεργασία και γενικότερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, την αντιμετώπιση των φαινομένων νιτρορύπανσης, την προστασία των ακτών κολύμβησης και την πρόβλεψη της επικινδυνότητας και την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα.
Εξάλλου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωσε ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού της πρωτεύουσας επαρκούν για της ανάγκες της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, καθώς διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα 1,2 δισ. κ.μ., σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την αρχή του υδρολογικού έτους (1-10-09).