Site icon NewsIT

Πράσινη φτηνή ενέργεια από πυρηνόξυλο ελιών

06.02.2010 | 12:44
Στη Κρήτη επεξεργάζονται 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο

Στη Κρήτη επεξεργάζονται 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο

Η καύση του δε περιέχει ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα

Στο πλαίσιο της 23ης Agrotica, έγινε ημερίδα με τίτλο “Στερεά καύσιμα από υπολείμματα αγροτικής και δασικής βιομάζας”, όπου παρουσιάστηκε το πυρηνόξυλο πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον. Ήδη στη Κρήτη βρίσκει πολλές εφαρμογές σε ό,τι αφορά τη παραγωγή θερμότητας, δεδομένου ότι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, αφού η ετήσια παραγωγή αγγίζει τους 100.000 τόνους. Η χρήση του δεν παρουσιάζει δυσκολίες και η τιμή του είναι αρκετά ελκυστική, σε σχέση με την ενεργειακή του αξία. Το παραπροϊόν αυτό προέρχεται από την επεξεργασία της ελιάς και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου. Ενδεικτικά το πυρηνόξυλο κοστίζει μόνον το ένα τρίτο της αξίας του «μαύρου χρυσού».

Ο δόκτωρ χημικός – μηχανικός και γενικός διευθυντής της ΑΒΕΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία “Ανατολή”), Ανδρέας Γεωργουσάκης, μιλώντας σήμερα Σάββατο στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολική ΑΕ, παρουσίασε τη φιλική προς το περιβάλλον χρήση του πυρηνόξυλου. Τα καυσαέρια από την καύση του δεν περιέχουν ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα. Στη Κρήτη λειτουργούν δέκα πυρηνελαιουργεία, τα οποία παράγουν πυρηνόξυλο και ακατέργαστο πυρηνέλαιο. Αναφορικά επεξεργάζονται περίπου 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43.000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώληση. Τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν τους 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8.500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο, συνολικής αξίας 5,525 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 100.000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ (Ανατολή) είναι το πρώτο πυρηνελαιουργείο στην Ελλάδα, αφού λειτουργεί από το 1889 στα Χανιά της Κρήτης. Στο νησί από τις βασικές εφαρμογές του πυρηνόξυλου είναι η παραγωγή ενέργειας για αγροτικές βιομηχανίες (πυρηνελαιουργεία, ελαιουργεία, ραφιναρία λαδιών, σαπωνοποιείο), για βιοτεχνίες – βιομηχανίες (τυροκομία, φούρνοι, πλυντήρια ρούχων, καζάνια τσικουδιάς, ασβεστοποιείες), καθώς και για θέρμανση κατοικιών, ξενοδοχείων, θερμοκηπίων, αλλά και για παραγωγή πρώτης ύλης σε ζωοτροφές.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version