Site icon NewsIT

Προχωρά η διπλή ανάπλαση των περιοχών Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας

25.02.2010 | 16:03
Προχωρά η διπλή ανάπλαση των περιοχών Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν υπερτιμολόγηση 63 εκατομμυρίων ευρώ

Με δηλώσεις της η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ενημέρωσε ότι προχωρά η ανάπλαση των δύο υπερτοπικών – Μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών κ.α, με γνώμονα τη προστασία του περιβάλλοντος, σε δύο περιοχές του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα, τη περιοχή του Ελαιώνα στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως πρώτη προτεραιότητα για την επιβίωση της Αθήνας, τους πράσινους πνεύμονες. Ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, οι κάτοικοι της πιο φτωχής σε πράσινο πρωτεύουσας της Ευρώπης, πρέπει να αγωνιστούν όσο το δυνατόν όλοι οι ελεύθεροι χώροι να πρασινίσουν,  όχι να τσιμεντοποιηθούν.

Περιοχή Βοτανικού (Ελαιώνας, περικλείεται από τις οδούς Ορφέως, Αγίας Άννης, και Αγίου Πολυκάρπου), καθορίζεται περιοχή για την ανέγερση:
γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 θεατών
-κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ
-πολύ-λειτουργικού δημοτικού κτιρίου
-των απαραίτητων υπέργειων και υπόγειων χώρων στάθμευσης και
-χώρων κοινόχρηστου πρασίνου

Η περιοχή του Ελαιώνα περιήλθε στην ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε., την εταιρεία, που ιδρύθηκε για αυτόν τον ειδικό σκοπό από τον Δήμο Αθηναίων για 99 έτη. Η απόκτηση της ιδιοκτησίας της γης έγινε όταν 75 στρέμματα πουλήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Δήμο Αθηναίων και τα υπόλοιπα 125 στρέμματα περιέρχονται στο Δήμο Αθηναίων. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ η επιτρεπόμενη δόμηση συνολικά θα είναι 53.000 μ2, εκ των οποίων οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες δεν θα υπερβαίνουν το 17,5% του συνόλου και οι εμπορικές δραστηριότητες το 17,5% του συνόλου. Εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολύ-λειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεων εμπορικών εκθέσεων, καθώς και χώρων εξυπηρέτησης τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Στο οικοδομικό τετράγωνο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (γήπεδο ΠΑΟ), ο χώρος έχει χαρακτηριστεί κοινοχρήστου πρασίνου, στον οποίο επιτρέπεται η ανέγερση αθλητικού μουσείου-εντευκτηρίου 150 μ2, καθώς και χώρος αναψυχής και εστίασης επιφάνειας 250 μ2. Ενώ δημιουργείται υπόγειος δημόσιος χώρος στάθμευσης Ι.Χ.Ε. οχημάτων χωρητικότητας 700 θέσεων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και του παρακείμενου σταθμού Μετρό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη διάσωση του Ελαιώνα καταγγέλλουν €63.000.000 υπερτιμολόγηση και συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι:
13 εκατ ευρώ παραπάνω από την εύλογη τιμή (όπως την καθόρισε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών) ξόδεψε ο Δήμος Αθηναίων για να αγοράσει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας
2 εκατ ευρώ είναι οι τόκοι του δανείου που θα λάβει ο Δήμος Αθηναίων για να πληρώσει την Εθνική Τράπεζα
27 εκατ ευρώ είναι η εκ των υστέρων επιβληθείσα υποχρέωση του Δήμου να πληρώσει για το νέο γήπεδο
21 εκατ ευρώ είναι η πληρωμή του Δήμου Αθηναίων προς τον «ερασιτέχνη» ΠΑΟ, με  αντάλλαγμα την παραίτηση του από τα (ανύπαρκτα) δικαιώματα του στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version