Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας και κυρίως το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψή του δείχνει ακριβώς το τι σημαίνει για τη χώρα του η στρατηγικά συμμαχία που πλέον βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο των τελευταίων, αρκετών, ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άντονι Μπλίνκεν επέλεξε κατά την περιοδεία του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, να βρεθεί στα Χανιά προκειμένου να συναντήσει εκεί τον Ελληνα πρωθυπουργό και να λάβει μέρος σε μια διευρυμένη σύσκεψη παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
Τα όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση για το γεγονός ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος και σύμμαχος θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» δείχνουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων. Αυτό όμως που αναβαθμίζει συνολικά τη χώρα ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ είναι το γεγονός πως ο Μπλίνκεν επέλεξε μετά την Τουρκία και τις συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρεθεί στην Ελλάδα όχι για να συζητήσει αποκλειστικά θέματα που αφορούν στις ελληνoτουρκικές σχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση στα Χανιά συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και συνολικά το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τις εξελίξεις από την εισβολή της Ρωσίας.
Το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα περιγράφηκε και από τις δύο πλευρές με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να μη φείδεται σχολίων υπέρ της χώρας και κυρίως υπερ του ρόλου τους. Και οχι μόνο αυτό. Ο ίδιος ο Μπλίνκεν τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε και γι αυτό βρίσκομαι εδώ, θέλω ν΄ ακούσω ποιά είναι η άποψή σας και να σας πω ότι η συνεργασία μας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως τον πλέον αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή. Ή μάλλον έως έναν από τους ελάχιστους αξιόπιστους συμμάχους στην περιοχή. Η πολιτική σταθερότητα και η ανάπτυξη που καταγράφει έρχονται απλά να πιστοποιήσουν τη δυναμική της χώρας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Ακριβώς αυτή είναι και η «ειδοποιός» διαφορά που ξεχωρίζει την Ελλάδα και που την καθιστά ως μια βασική μονάδα σε ένα σύστημα συμμάχων που εμπλέκονται στις εξελίξεις και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζεται – και όλα δείχνουν πως δεν παραγνωρίζεται – το γεγονός πως η χώρα μετέχει στο σύνολο των συνεργασιών που σχηματίζονται είτε αφορούν ενεργειακές είτε άλλες μορφές, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι πως η επίσκεψη Μπλίνκεν αποτελεί μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Η επιλογή της Ελλάδας ως σταθμού πριν μεταβεί στην Μέση Ανατολή και αμέσως μετά την επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση σε πολλά θέματα, ούτε τυχαία ήταν ούτε επιλέγει για λόγους… αβροφροσύνης. Και φυσικά επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν ετεροκαθορίζεται με βάση τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας. Κάτι που φαίνεται και από τις εξελίξεις που διαφαίνονται στο θέμα της προμήθειας των αεροσκαφών F35.