Site icon NewsIT

Στενή συνεργασία Τίνας Μπιρμπίλη με Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τη δασοπροστασία

04.03.2010 | 11:16
Στενή συνεργασία Τίνας Μπιρμπίλη με Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τη δασοπροστασία

Εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε και ανακοίνωση προγραμμάτων για τη προστασία των δασών

Η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση, για τις δασικές πυρκαγιές και την προετοιμασία της πολιτείας κατά την αντιπυρική περίοδο 2010, τη Τετάρτη 3 Μαρτίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η εκδήλωση περιελάμβανε τη προβολή του ντοκιμαντέρ «Το τρίγωνο της φωτιάς», το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού, της θύμισε μια άλλη πρόσφατη οικολογική ταινία, το «The Age of Stupid». Η ταινία που προβλήθηκε θύμισε σε όλους τη μεγαλύτερη οικολογική τραγωδία, που έπληξε μέχρι σήμερα την Ελλάδα. Η κ.Μπιρμπίλη δήλωσε ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε κανένα από τα δικά μας παιδιά να μη βρεθεί ποτέ στη θλιβερή θέση να κοιτάξει φωτογραφίες από τα δάση, που δεν θα έχει γνωρίσει και να πει πως οι πρόγονοί του σκότωσαν το δικό του μέλλον.

H «συνταγή» για την αποτελεσματική προστασία και βελτίωση των δασών απαιτεί αρραγή συντονισμό με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος δασοπροστασίας, του τρίπτυχου δηλαδή «πρόληψη – δασοπυρόσβεση – δασική αποκατάσταση». Ανάμεσα στα άλλα, η Υπουργός τόνισε ότι στον τομέα της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων για την Περιοχή της Αττικής, η οποία τα τελευταία χρόνια έζησε μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Στο κομμάτι του εθελοντισμού στο περιβάλλον, το ΥΠΕΚΑ, θα εγκαινιάσει πιλοτικά ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που αφορά στο σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση δράσεων για την προστασία των Δασών, με τη συμμετοχή και συμβολή οργανωμένων ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και αφορά σε επιλεγμένα από το Υπουργείο δάση εντός και εκτός Αττικής και του νησιωτικού χώρου.

Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης η δημιουργία μίας σύγχρονης δασικής υπηρεσίας, που να μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, με πρώτο βήμα την αποτελεσματική ενσωμάτωση της Δασικής Υπηρεσίας στο «φυσικό της σπίτι», δηλαδή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πολύ σύντομα, στο υπουργείο θα οριστεί Ειδικός Γραμματέα Δασών, με αντικείμενο τη διαμόρφωση και άσκηση μιας σύγχρονης και πραγματικά αποτελεσματικής δασικής πολιτικής και τον πιο ολοκληρωμένο συντονισμό του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας. Ταυτόχρονα, ξεκινά πρόγραμμα για τη διαμόρφωση σχεδίων και στρατηγικών προσαρμογής των δασών στην κλιματική αλλαγή, με πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερα δάση στην Αττική, τη Λακωνία, τα Τρίκαλα και την Πιερία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε συντονισμό και συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Κοινές ομάδες εργασίας έχουν δημιουργηθεί και το πρωί της Τετάρτης από κοινού με τον κύριο Χρυσοχοίδη, ανακοινώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δασοπροστασίας, σε συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η κ.Μπιρμπίλη μας καλεί όλους στη μεγάλη προσπάθεια αναδάσωσης του ΥΠΕΚΑ, την Κυριακή 21/3/2010, όπου θα φυτευθούν 10.000 φυτά στην Πεντέλη, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version