Τετάρτη, 7 Αυγ.
32oC Αθήνα

Σύμβαση για την ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων, ύψους 96.000 €

Σύμβαση για την ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων, ύψους 96.000 €

Νομοί Άρτας και Πρέβεζας, Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση Αγροτικού Χώρου και απονιτροποίηση

Τα Νομαρχιακά Συμβούλια Πρέβεζας και Άρτας προχώρησαν σε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την εταιρεία ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ. Α.Ε. για το έργο «Εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην περιοχή της πεδινής λεκάνης απορροής των ποταμών Λούρου και Άραχθου» συνολικού προϋπολογισμού 96.000 ευρώ. Η περιοχή της πεδιάδας Άρτας – Πρέβεζας έχει χαρακτηρισθεί ευπρόσβλητη περιοχή, σύμφωνα με την Οδηγία περί προστασίας των υδάτων από ρύπανση με νιτρικά από γεωργικές πηγές. Όπως και οι ποταμοί Λούρος, Άραχθος και ο Αμβρακικός Κόλπος έχουν χαρακτηριστεί επίσης ευαίσθητοι αποδέκτες. Τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης Υδατικών Πόρων υποδεικνύουν ότι η πιο επιβαρυμένη ζώνη του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου, είναι η πεδινή περιοχή στα βόρεια του Αμβρακικού κόλπου με υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών. Φορείς χρηματοδότησης του έργου είναι οι Ν.Α. Πρέβεζας και Άρτας μέσω των αντίστοιχων Νομαρχιακών Προγραμμάτων ΚΑΠ (51.000 ευρώ Ν.Α. Πρέβεζας και 46.000 ευρώ Ν.Α. Άρτας).

Οι τιμές συγκεντρώσεων νιτρικών αποδίδονται στην έντονη καλλιεργητική δραστηριότητα στη περιοχή και στη κτηνοτροφία. To βασικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών πόρων, καθώς και η υποβάθμιση των λειτουργιών των εδαφικών πόρων.

Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει:

-Την περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της γεωργικής δραστηριότητας και των υδατικών πόρων.

-Την εξειδίκευση των δράσεων:

Δράση για τη μείωση της νιτρορρύπανσης και την προετοιμασία των γεωργών για την ένταξή τους σε καθεστώς ενίσχυσης και πιστοποίησης.

• Δράση για τους υδατικούς πόρους σε σχέση με τη νιτρορρύπανση και τη γεωργία

-Τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών και των διαδικασιών για την ένταξη των γεωργών σε σχετικά προγράμματα – Σύνταξη Εγχειριδίου Διαδικασιών και Προτύπων.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε