Site icon NewsIT
14:55 | 27.11.23

ΣΥΡΙΖΑ: Μία … απόσχιση που ξέφυγε

ΣΥΡΙΖΑ: Μία … απόσχιση που ξέφυγε

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη με την Estiasi Greece και προέδρους Σωματείων στην Εστίαση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τάσος Ευαγγελίου

Η εφευρετικότητα στον χαρακτηρισμό περιπτώσεων με λέξεις και ορισμούς δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται πλέον στα όρια της διάλυσης. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η τρόικα είχε γίνει «θεσμοί». Ακολούθησαν πολλές περιπτώσεις που βάπτιζαν τις εξελίξεις με όρους που δεν είχαν… κακό παρελθόν. Το επιχείρησαν και τώρα, επί Στέφανου Κασσελάκη βαπτίζοντας τη διάσπαση ως απόσχιση.

Πριν «διαγραφούν» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θέσουν… εαυτούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, τα στελέχη που στέκονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη δήλωναν ότι η αποχώρηση της Ομπρέλας δεν θα αποτελούσε διάσπαση αλλά απόσχιση.

Και αυτό διότι η απόσχιση δεν έχει σαφή ορισμό ως προς το μέγεθος της πράξης που καθορίζει. Μπορεί δηλαδή να θεωρηθεί πιο light από τη διάσπαση που ακούγεται πιο βαριά ειδικά ως προς την αποχώρηση στελεχών από ένα κόμμα. Βέβαια η απόσχιση μπορεί να χαρακτηρίσει και πιο βίαιες ενέργειες, αν και αυτό αρχικά δεν περνούσε από το μυαλό της νέας ηγετικής ομάδας.

Στην Κουμουνδούρου δείχνουν να εκτίμησαν λάθος τις εξελίξεις. Να πίστεψαν ότι η αποχώρηση της Ομπρέλας θα οδηγούσε στην έξοδο πρόσωπα που αντιμετωπίστηκαν και από τον Αλέξη Τσίπρα ως βαρίδια λόγω των ιδεολογικών εμμονών τους και της προσπάθειάς του να κρατήσουν στην προμετωπίδα του ΣΥΡΙΖΑ την έννοια και την ουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς. Πρόσωπα που και στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν πως «τραβούν» την ηγεσία του κόμματος από το αριστερό μανίκι εμποδίζοντας το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Ενδεχομένως να μην τους χαλούσε ούτε και μια αποχώρηση της Έφης Ατχσιόγλου με κάποιους από την ομάδα της αρκεί να μην ήταν βουλευτές. Αυτό που έγινε τελικά και συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε καταστάσεις που δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστούν, όπως φαίνεται και από τις σπασμωδικές κινήσεις του προέδρου του κόμματος. Κινήσεις όπως αυτή της εσπευσμένης αποδοχής της πρότασης του Νίκου Κοτζιά και του ΠΡΑΤΤΩ για συνεργασία.

Οι εννέα βουλευτές που ακολούθησαν την έξοδο των Τσακαλώτου – Πέρκας αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.

1.      Μειώνουν τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους 36

2.      Επιτρέπουν τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το κράτος έχει όμως τη δυνατότητα παρέμβασης στη Βουλή

3.      Η νέα αυτή Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή θα παρεμβαίνει την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να συμμετέχει στις συζητήσεις παρά μόνο ως… παρατηρητής

4.      Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με την Έφη Αχτσιόγλου και τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών

Τα όσα ακολούθησαν της αποχώρησης της αποκαλούμενης ομάδας Αχτσιόγλου είναι χαρακτηριστικά. Μεμονωμένα, επώνυμα, στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης πήγαν παραιτήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω από τα μισά στελέχη της νεολαίας μαζί και ο γραμματέας αυτής αποχώρησαν. Μέσα σε αυτά η ανιψιά του Αλέξη Τσίπρα, κόρη της αδελφής του Ζανέτ, καθώς και ο γιός του Πάνου Ρήγα, πρώην γραμματέα του κόμματος, πρώην υπουργού και υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη.

Πανεπιστημιακοί όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης αποχώρησαν με επιστολή που θέτει θέματα αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαχείριση από τον νυν πρόεδρο και την ηγετική του ομάδα. Μέλη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων επίσης αποχώρησαν χωρίς να σταματά εδώ αυτή η κατάσταση.

Και ναι μεν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη εν τούτοις αποτέλεσε βάση για… εξορμήσεις και κυρίως για την κινητικότητα του κόμματος σε επίπεδο συλλογικοτήτων και κινηματικής λογικής αντιδράσεων. Τα δε στελέχη που απογυμνώνουν τις νομαρχιακές μειώνουν ακόμη περισσότερο την όποια δυναμική απόμεινε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτευσης σε σχέση με την επαφή με την κοινωνία.

Το χειρότερο για την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είναι πως όσο μειώνονται δημοσκοπικά τα ποσοστά του κόμματος και όσο ο αρχηγός αδυνατεί να εισπράξει σε δημοτικότητα αλλά και καταλληλότητα για πρωθυπουργός τόσο περισσότερα τα μάτια μελών και ψηφοφόρων θα γυρνούν προς την… νέα πορτοκαλιά που κάνει πορτοκάλια.

Βέβαια ο… νέος ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί. Η αποτύπωση, όταν συσταθεί σε κόμμα, στις δημοσκοπήσεις θα  παίξει ρόλο για τη συνέχεια καθώς και για το τι θα πράξει στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το ερώτημα που απασχολεί πλέον την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είναι πως θα συμπεριφερθούν βουλευτές και στελέχη που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο δηλαδή θα ακολουθήσουν εντολές, ειδικά αν αυτές προέρχονται από τον Παύλο Πολάκη, τη στιγμή που θα διαθέτουν και μια εναλλακτική… στέγη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version