Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Θα “ξαναζωντανεύσουν” λίμνη που αποξηράνθηκε το 1962…

Θα “ξαναζωντανεύσουν” λίμνη  που αποξηράνθηκε το 1962…

Τεράστια  προσπάθεια  αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλα,  κοντά στη Λάρισσα, η οποία  θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα…..

Η λίμνη Κάρλα,  (Βοιβηίς κατά την αρχαιότητα) ήταν λίμνη,  η οποία αποξηράνθηκε το 1962, επειδή προκαλούσε πλημμύρες στις  γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της,  προκαλούσαν την έντονη παρουσία κουνουπιών. Βρισκόταν στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής, ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της.
 
Έτσι, σήμερα γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης, που θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα. 
Η αρχική λίμνη είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μ.
Σήμερα έχουν ήδη “πέσει” στην λεκάνη της,  ορισμένες ποσότητες νερού και τα έργα ανασύστασής της, προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2010. 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ενδεικτικά: κοσμήματα, αγγεία, νομίσματα, κλπ).
Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε μάλιστα τη διατήρηση και μετατροπή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ενός τμήματος προϊστορικού οικισμού, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, του τέλους της Νεολιθικής Εποχής.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις  της Θεσσαλίας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και το φορέα διαχείρισης Κάρλας, ανέλαβαν να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Ο φορέας διαχείρισης Κάρλας, οι Νομαρχίες Λάρισας και Μαγνησίας, οι Δήμοι Κάρλας, Φερών, Κιλελέρ, Λακέρειας, Αρμενίου και Πλατυκάμπου και ο ΤΟΕΒ Κάρλας, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας, με σκοπό την κοινή δράση και προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της νέας λίμνης.

Το δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας συμμετέχοντας στη συνεργασία, πρότεινε όπως οι θεσσαλικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, σύλλογοι, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που παράγουν κοινωνικό έργο στις πόλεις και στα χωριά της Θεσσαλίας, να αναλάβουν δράση, ώστε να ξαναγεννηθεί η λίμνη και να διατηρηθεί καθαρή. 

Μάλιστα ξεκίνησε και ο καθαρισμός της τάφρου και των γύρω περιοχών από τα απορρίμματα, με τη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών, μελών και φίλων των ΜΚΟ.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε