Site icon NewsIT

Θα χρειαστούν αποφάσεις για τη διαχείριση λυμάτων από τυρόγαλο

09.03.2010 | 12:37
Θα χρειαστούν αποφάσεις για τη διαχείριση λυμάτων από τυρόγαλο

Νέα ρύπανση από τυρόγαλο στη Λέσβο, αλλά και στην Αρκαδία

Πριν λίγο καιρό έγινε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση στον παραπόταμο Κάτω Πέτρα, στην περιοχή του Σκαλοχωρίου Μυτιλήνης. Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούργια, αφού από το 2009 οι κάτοικοι της περιοχής και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι είχαν αναδείξει το θέμα της ρύπανσης από παρακείμενο τυροκομείο. Πρόκειται για μια περιοχή, με καθαρά νερά, έντονη βλάστηση, πλούσια πανίδα και σπάνια είδη πτηνών. Οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου Μυτιλήνης διαμαρτύρονται ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε βούρκο, όπως άλλωστε έχει καταντήσει και ο ποταμός Βούλγαρης. Τη προηγούμενη εβδομάδα συνέβη νέα ρύπανση από τυρόγαλο στη πιλοτική μονάδα, επεξεργασίας τυρόγαλου, που έχει εγκαταστήσει η Biotev στην περιοχή της Βατούσας. Αν και λειτουργεί πιλοτικά, θα έπρεπε να διαθέτει άδεια λειτουργίας και να πληροί εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας δήλωσε ότι η διαχείριση του τυρόγαλου, όταν αυτό δε χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και απορρίπτεται ως απόβλητο, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. 

Τεράστια οικολογική ρύπανση προκαλεί κι ένα τυροκομείο στην περιοχή Παναγίτσα του Δήμου Λεβιδίου στο Νομό Αρκαδίας, καταγγέλλει το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων. Αντί για επεξεργασία των λυμάτων, αυτά διοχετεύονται σε μια ανενεργή γεώτρηση βάθους 120 μέτρων. Έτσι, από τον υδροφόρο ορίζοντα αυτά φτάνουν στον ποταμό Τράγο, στη συνέχεια στον Λάδωνα, κατόπιν στην λίμνη του Λάδωνα που είναι και περιοχή NATURA, έπειτα στον Λούσιο, μετά στον Αλφειό και τέλος στην θάλασσα. Η επιχείρηση βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τις πηγές και σε απόσταση λίγων μέτρων από το κανάλι αποστράγγισης της λίμνης Καντήλας, που τροφοδοτεί τη κοιλάδα του Τράγου (Δαραίικο κάμπο) με νερό. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομαρχίας Αρκαδίας από τον Ιούνιο του 2009 έχει εκδώσει οδηγία για να μην ποτίζονται τα ζώα στις μολυσμένες πηγές, οπότε είχε επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 59.500 ευρώ στην επιχείρηση. Η λακτόζη που περιέχεται στο τυρόγαλο είναι τοξική και προκαλεί ζημιά στο νερό και έδαφος.

Το τυρόγαλο ως απόβλητο φέρει υψηλό ρυπαντικό φορτίο και προκαλεί σημαντικά προβλήματα ρύπανσης αν απορριφθεί στο περιβάλλον χωρίς την απαραίτητη πρότερη επεξεργασία του. Γι’ αυτό απαγορεύεται η απόρριψή του σε ποτάμια, λίμνες και άλλους φυσικούς αποδέκτες και φυσικά προβλέπονται διοικητικές και ποινικές ευθύνες για τους υπαιτίους της ρύπανσης. Επίσης οποιαδήποτε προτεινόμενη καινούργια ή βελτιωμένη μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην επιστημονική κοινότητα και να δίνονται απαραιτήτως στοιχεία, τόσο για την ίδια τη μέθοδο, όσο και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιτύχει. Σύμφωνα με την Ένωση Περιβαλλοντολόγων εάν αποδειχτεί ότι μία νέα ή βελτιωμένη μέθοδος αποτελεί βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για τη διαχείριση των συγκεκριμένων κατά περίπτωση αποβλήτων, τότε συνήθως ενσωματώνεται στην κείμενη νομοθεσία ως μία εκ των εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version