Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σίγουρα η κύρια διατροφική πηγή ασβεστίου.
Τι μπορούν, όμως, να καταναλώνουν τα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα είτε γιατι εχουν δυσανεξία είτε γιατι δεν τους αρεσουν, ώστε να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου;
Εκτός από το σουσάμι, το παστέλι και το ταχίνι, πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, ο κόλιανδρος και οι μικρές σαρδέλλες που τρώγοντε με το κόκκαλο .
Αξίζει να σημειωθεί οτι καταναλώνοντας καθημερινά 100 γραμμάρια άψητο σουσάμι έχετε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο.
Η περιεκτικότητα των κυριοτέρων τροφίμων σε ασβέστιο σε
ΤΡΟΦΙΜΟ | ΜΕΡΙΔΑ | ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
Γιαούρτι 2% | 452 mg | |
Παρμεζάνα | 30γρ. | 414 mg |
Σαρδέλες με το κόκκαλο | 100 | 325 mg |
Αμύγδαλα | 120 γρ. | 359 mg |
Απαχο γάλα | 1 ποτήρι | 300 mg |
Γάλα πλήρες | 1 ποτήρι | 290 mg |
Γιαούρτι πλήρες | 1 κεσεδάκι | 275 mg |
Μοτσαρέλα | 30γρ. | 207 mg |
Edam | 30γρ. | 207 mg |
Τυρί cheddar | 30γρ. | 204 mg |
Σπανάκι μαγειρεμένο | 1 κούπα | 244 mg |
Gouda | 30γρ. | 198 mg |
Φέτα | 30γρ. | 140 mg |
Cottage cheese | 1 φλιτζάνι | 140 mg |
Ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο
1-5 ετών | 800 mg |
6-10 ετών | 800-1200 mg |
11-24 ετών | 1200-1500 mg |
25-65 άνδρες |
1000 mg |
25-50 γυναίκες | |
Έγκυες και θηλάζουσες | 1200 mg |
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που παίρνουν οιστρογόνα | 1000mg |
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν παίρνουν οιστρογόνα | 1500 mg |
Άτομα άνω των 65 ετών | 1500 mg |
Να θυμάστε ότι πρέπει να κατανάλωνετε επαρκεις ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα γιατί το ασβέστιο που περιέχεται σε ενα τρόφιμο δεν απορροφάται απο τον οργανισμο 100%