Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Το μεγάλο θέμα της Μεσοχώρας και η απαίτηση για σταμάτημα των εργασιών στον Αχελώο

Το μεγάλο θέμα της Μεσοχώρας και η απαίτηση για σταμάτημα των εργασιών στον Αχελώο

Παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης στη φύση, έχουν αποδειχτεί περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ασύμφορες

Εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από τα ζητήματα της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου χθες, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010. Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι το πρώτο από τα έργα κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου και οι κάτοικοι θέλουν να σταματήσουν τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος. Η απαίτηση για την άμεση ακύρωση του συγκεκριμένου έργου, έχει εκφραστεί και μέσω της δικαστικής οδού, με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ. Αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση όλης της Μεσοχώρας, όπου το μεγαλύτερο μέρος της προβλέπεται να κατακλυσθεί από τα νερά. Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15 Μαρτίου 2010. 

Οι ίδιοι φορείς πραγματοποίησαν συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρεαδάκη, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. Η Μεσοχώρα είναι ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, που κατοικείται χειμώνα καλοκαίρι από μεγάλο αριθμό κατοίκων. Έχει περίπου 700 – 800 κατοίκους και διαθέτει τις απαραίτητες δημόσιες υποδομές, ιατρείο, ΕΛΤΑ, Αστυνομικό σταθμό, ΟΤΕ και ανήκει στο Δήμο Πινδαίων. Η τεχνητή λίμνη θα κατακλύσει στην Μεσοχώρα, δηλαδή 1400 περίπου στρέμματα δομημένης γης, 1.250 κύρια και βοηθητικά κτίσματα στην Μεσοχώρα, 3 οικισμούς, τμήμα της ΕΟ Τρικάλων Άρτας και το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον νόμο 3734/2009 απαλλοτριώνονται ακόμη: 540 στρέμματα του υπόλοιπου δομημένου χωριού, άρα το σύνολο του χωριού με όλα τα σπίτια, 150 περίπου κύρια και βοηθητικά κτίσματα και το κοινοτικό κατάστημα.

Οι πρώτες εξαγγελίες μίλαγαν για ένα χαμηλού ύψους φράγμα, που δεν επηρέαζε το χωριό, γι’ αυτό δεν υπήρχαν αντιρρήσεις αρχικά. Σήμερα σχυρίζονται ότι το φράγμα της Μεσοχώρας κατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του παράνομα και ζητούν να ακυρωθούν τα έργα του φράγματος. Επικαλούνται σημαντικούς περιβαλλοντικούς λόγους:

Με την δημιουργία του φράγματος στην περιοχή αυτή και στον άνω ρου του ποταμού, θα κλονισθεί με ανεπανόρθωτο τρόπο η φέρουσα ικανότητα και η αναζωογόνηση του ποταμού. Πουθενά στον κόσμο δεν κατασκευάζονται μεγάλα φράγματα τόσο κοντά στις πηγές των ποταμών.

-Η τεχνητή λίμνη θα καταστρέψει ακόμη ένα κομμάτι φυσικής κοίτης του Αχελώου

-Θα αφανιστούν περίπου 18.000 στρέμματα δάσους, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

– Η μετατροπή του ποτάμιου συστήματος σε λιμναίο είναι δραστική παρέμβαση στην φύση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

-Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης θα επηρεάσει ουσιαστικά το κλίμα της περιοχής, μετατρέποντάς το από υποαλπικό σε λιμναίο. Η συνεπαγόμενη αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, θα προκαλέσει μείωση των χιονοπτώσεων και αύξηση των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

-Η βιοποικιλότητα της ευαίσθητης αυτής περιοχής της Πίνδου θα δεχθεί ανεπανόρθωτη πολλαπλή βλάβη. Η μετατροπή του ποταμού σε λίμνη δεν θα ανακόψει μόνο την ελεύθερη μετακίνηση των ψαριών, αλλά και την μετακίνηση των μικρών και μεγάλων θηλαστικών άγριων ζώων της περιοχής, καθώς και ανεπανόρθωτες βλάβες στο προστατευμένο δέλτα του ποταμού.

-Ο ταμιευτήρας θα κατακλύσει και θα αφανίσει οριστικά το χωριό Μεσοχώρα και 3 παραποτάμιους οικισμούς, με αποτέλεσμα την βίαια εκδίωξη του πληθυσμού που ζει στην περιοχή μια ολόκληρη ζωή.

Μια επιπλέον σημαντική παράμετρος είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στον πληθυσμό, που θα μετακινηθεί, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (Π.Ο.Υ) και η ψυχιατρική άρχισαν να ασχολούνται με τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, που υφίστανται οι πληθυσμοί, που μετακινούνται αναγκαστικά για διάφορους λόγους. Μόνο η αλλαγή των συστημάτων άρδευσης στον κάμπο της Θεσσαλίας, είναι ικανή να επιφέρει εξοικονόμηση 25-40% στο αρδευτικό νερό. Οι διοργανωτές προανήγγειλαν διαδήλωση στην Αθήνα, τη Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, με πανελλαδικό χαρακτήρα.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε