Παγκόσμια Ημέρα Νερού, δράσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων
Για τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων δηλώνουν ότι η αξιόπιστη παροχή νερού και η προστασία των υδατικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μορφές της ανθρώπινης ζωής και δράσης. Αυτό ήταν και το γεγονός που οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη στην ανακήρυξη της 10-ετίας 2005-2015 σαν Παγκόσμια 10-ετία δράσης για το νερό. Η αυξανόμενη ζήτηση νερού για τις ανθρώπινες ανάγκες (άρδευση, ύδρευση, βιομηχανία και ενέργεια) βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις ανάγκες των φυσικών οικοσυστημάτων. Καθημερινά, εκατομμύρια τόνοι ανεπεξέργαστων λυμάτων, βιομηχανικών και αγροτικών αποβλήτων καταλήγουν στα υδατικά συστήματα του πλανήτη. Το καθαρό νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο και η κατάσταση χειροτερεύει κάτω και από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.
Το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι: «Καθαρό νερό για έναν υγιή κόσμο», τονίζοντας τόσο την ποσοτική, όσο και την ποιοτική διάσταση των κινδύνων, που απειλούν τους υδατικούς πόρους. Περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις συνέπειες της έλλειψης νερού καλής ποιότητας, από αυτούς που πεθαίνουν από όλες της μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων. Η ανθρωπότητα έχει την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, για να πετύχει την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων, ιδίως προς όφελος των φτωχότερων περιοχών του πλανήτη αλλά και της ζωής στη Γη.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισης της ποιότητας σημαντικών υδροφόρων συστημάτων, σαν συνέπεια της αγροτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αστικών αποβλήτων. Παρ’ ότι η πολιτεία χαρακτήρισε το νερό σαν φυσικό πόρο σε ανεπάρκεια ήδη από 1987, και παρά την υιοθέτηση της οδηγίας 2000/60 για τα νερά με το νόμο 3199/2003, η χώρα μας έχει καθυστερήσει πολύ στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα πλαίσια αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να επιτευχθεί «καλή κατάσταση όλων των υδάτων» μέχρι το 2015. Στα πλαίσια αυτά έπρεπε να έχουν καταρτιστεί σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων για κάθε λεκάνη απορροής, τα οποία λαμβάνουν υπόψη όλες τις κατηγορίες υδάτων και όλα τα υδάτινα σώματα (επιφανειακά, υπόγεια, παράκτια κ.λπ.), την αλληλεπίδραση μεταξύ τους καθώς και με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Τα σχέδια αυτά δεν έχουν καν αρχίσει να εκπονούνται στη χώρα μας.