Νέα απειλή έρχεται να προστεθεί για τον Έβρο ποταμό, εκτός από τις πρόσφατες πλημμύρες, τώρα κινδυνεύει από τοξικά απόβλητα βουλγαρικής προέλευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Η διαχείριση αποβλήτων από την εξόρυξη χρυσού, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Αιτία των αντιδράσεων, είναι η απόφαση της Βουλγαρικής κυβέρνησης να αδειοδοτήσει τη λειτουργία μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στην πόλη Κίρτζαλι, 90χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Η μονάδα εξόρυξης χρυσού θα εφαρμόσει τη μέθοδο της κυάνωσης και προβλέπεται να εγκατασταθεί μόλις 200 μέτρα από τον ποταμό Αρδα, τα νερά του οποίου καταλήγουν στον Έβρο και από εκεί στο Θρακικό πέλαγος.
Η μέθοδος εξόρυξης με κυανούχα διαλύματα, έχει προκαλέσει δικαιολογημένα μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και κινήσεων πολιτών και από τις δύο χώρες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η εν λόγω μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Επίσης, εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι ρύπανσης του εδάφους, καθώς και των υπογείων και επιφανειακών υδάτων.
Η εξόρυξη με τη μέθοδο της κυάνωσης είναι απαγορευμένη στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση αποβλήτων.
Η Επιτροπή ζήτησε από τις βουλγαρικές αρχές, μιας και η χώρα ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να της διαβιβάσουν συμπληρωματικές πληροφορίες για την εφαρμογή της οδηγίας 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, προκειμένου να πράξει ανάλογα.