Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Βιοκλιματικά σπίτια και πράσινη αρχιτεκτονική

Βιοκλιματικά σπίτια και πράσινη αρχιτεκτονική

Πρωτοβουλίες με εργαστήρια βιοκλιματικών κατοικιών και ερωτήσεις για οικολογική ανακαίνιση

Στην ανάδειξη μιας αρχιτεκτονικής με φιλο-περιβαλλοντικά στοιχεία, στοχεύει η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που συμμετέχει στα εργαστήρια σχεδιασμού πρότυπων «πράσινων» κατοικιών, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Ecoweek 2010» και τα οποία θα λειτουργήσουν από 17 έως 20 Μαρτίου.

Η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε σε ερωτήσεις της συναδέλφου Μάρως Βασιλειάδου στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Ερωτήθηκε για τέσσερις διαδεδομένες απόψεις και διαχώρισε το μύθο από τη πραγματικότητα. 

1.Αυτού του τύπου οι ανακαινίσεις είναι μια μόδα, που επιβλήθηκε από τους μανιακούς της οικολογίας και τους πλούσιους.
Αυτή η αντίληψη πρέπει να καταρριφθεί συντομότατα, αν θέλουμε να προσαρμοστούμε σε μια εποχή που επιτάσσει εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, ως στόχο δεν πρέπει να βλέπουμε απλώς την απόκτηση του νέου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, αλλά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

2. Η κατασκευή ενός μη ενεργοβόρου και περιβαλλοντικά φιλικού σπιτιού είναι πολύ ακριβή.
H κατασκευή ενός «πράσινου» σπιτιού μπορεί να κοστίσει ακόμη και λιγότερο από μια συμβατική κατασκευή. Αρκεί η μελέτη να θέσει ως βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και να τον επιτύχει με απλές σχεδιαστικές λύσεις που αξιοποιούν φερ’ ειπείν τον ήλιο για τη θέρμανση του κτιρίου, τους ανέμους για τον φυσικό αερισμό και δροσισμό, τα φυτά για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Επιπρόσθετο κόστος απαιτείται μόνον εφόσον αποφασιστεί η μετατροπή με τεχνικά μέσα της ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας σε θερμότητα-δροσισμό. Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση η έξτρα δαπάνη αποσβένεται τάχιστα, με την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται.

3. Είναι άσκοπο να διορθώσω το διαμέρισμά μου, εφόσον βρίσκεται σε παλιό και ενεργοβόρο κτίριο.
Η επέμβαση, που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση ενός μεμονωμένου διαμερίσματος είναι ωφέλιμη, τόσο ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο διαμέρισμα. Εξασφαλίζει συνθήκες θερμικής άνεσης όλον τον χρόνο, μειώνει το λειτουργικό κόστος και ελαττώνει το κόστος συντήρησης του σπιτιού.

4. Για να κάνω τις απαραίτητες μετατροπές χρειάζομαι τη βοήθεια ειδικού· διαφορετικά θα χαθώ μέσα στην αγορά των eco gadgets;
Η βοήθεια ενός ειδικού -όπως ο μηχανικός τώρα και ο ενεργειακός επιθεωρητής στο κοντινό μέλλον- θα σας εξασφαλίσει μια επιτυχημένη και αποδοτική επέμβαση στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο ρόλος ενός τέτοιου ανθρώπου είναι να μελετάει και να καταγράφει την πραγματική κατάσταση ενός κτιρίου ή διαμερίσματος, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να προτείνει εναλλακτικά σενάρια επεμβάσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σχέση κόστους/οφέλους.

 

(Πηγή κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη)

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε