Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προεκλογικά είχε πει αμέτρητες φορές ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται». Όταν ήρθε στην εξουσία και με δεδομένο ότι αποτελεί τον πιο επιτυχημένο φόρο, από πλευράς εισπραξιμότητας, δεν τόλμησε να τον αλλάξει. Το αντίθετο μάλιστα σε μία συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό, είπε ότι «υπάρχουν άλλοι πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ».
Σήμερα η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα στοίχημα. Έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες, με τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με νέες που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές. Οι προτάσεις που έχουν γίνει από τους ειδικούς εκτιμητές που προσέλαβε, δίνουν σοβαρές αυξήσεις στις φτωχές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές.
Αν τις υιοθετήσει, θα σημάνει αυτομάτως εντυπωσιακές αυξήσεις για κάποιους που μάλλον δεν είναι προνομιούχοι και ελαφρύνσεις για κάποιους που ίσως και να είναι προνομιούχοι. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια. Ένα εξ αυτών είναι να απαλλάξει έναν σημαντικό αριθμό – με ισχνή περιουσία – από τον ΕΝΦΙΑ και να τον επιφορτιστούν οι υπόλοιποι.
Όμως και αυτό σε σενάριο πάσχει. Και αυτό διότι το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί είναι αδιαπραγμάτευτο 2,65 δισ. ενώ στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία από σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών. Κατά συνέπεια αν υιοθετηθεί η άποψη αυτή μπορεί να δούμε σε ανθρώπους που έτυχε, είτε να κληρονομήσουν, είτε να αποκτήσουν μία περιουσία, που σε καμία περίπτωση δεν τους κατατάσσει στους Κροίσους, να βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις να να προκληθεί αναστάτωση στην κοινωνία, ανάλογη με αυτή που υπήρξε το Καλοκαίρι του 2014.
Η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν μπορεί να κάνει εντυπωσιακές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και για πολιτικούς, αλλά και για αντικειμενικούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θέλει να απασφαλίσει μία «βόμβα», που κάποιους άλλους τους έκαψε.