Site icon NewsIT

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2010 στο Βανκούβερ

16.02.2010 | 10:05
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2010 στο Βανκούβερ

Το περιβάλλον θα είναι το νέο χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο;

Οι 21οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων 2010 ελπίζουν για χρυσά αστέρια, καθώς έθεσαν νέα περιβαλλοντικά στάνταρντς στους αγώνες. Οι εγκαταστάσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκτείνονται σε μια ζώνη 120 χιλιομέτρων από το Ρίτσμοντ (μέσω Βανκούβερ) έως το ορεινό θέρετρο του Γουίστλερ. Η Linda Coady, από την Ολυμπιακή Επιτροπή του Βανκούβερ (Vanoc), είχε τονίσει ότι μετά τα σπορ και το πολιτισμό, ο τρίτος πυλώνας θα ήτανε “το περιβάλλον”. Τα δύο Ολυμπιακά χωριά στο Vancouver και Whistler, στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, σχεδιάστηκαν ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Βέβαια ο Καναδός επιστήμονας και ακτιβιστής David Suzuki είναι απογοητευμένος με τις εκπομπές ρύπων, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα είναι  γύρω στους 110,000 τόννους. Η ΔΟΕ και όλες οι χώρες, που έχουν αναλάβει Ολυμπιάδες στον κόσμο έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομική και περιβαλλοντολογική κληρονομιά των Αγώνων. Συγκεκριμένα το περιβάλλον αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο σκέλος του σχεδιασμού των Αγώνων, καθώς οι υποψήφιες πόλεις, που διεκδικούν τη διοργάνωση μιας Θερινής ή Χειμερινής Ολυμπιάδας υποχρεώνονται να συμπεριλάβουν στο φάκελό τους ένα σχετικό ολοκληρωμένο σχέδιο και για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη.

Στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012, μιλούν ήδη για μια “πράσινη Ολυμπιάδα” και βοηθούν να αναζωογονηθεί η οικονομικά δύσπραγη περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου. Στην Αθήνα η Ολυμπιάδα του 2004 βοήθησε να αναπτυχθούν οι υποδομές της πόλης (με νέους δρόμους, αερογέφυρες για πεζούς, αεροδρόμιο, μετρό), αλλά και να γίνει πρόοδος στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού. Το Βανκούβερ ετοιμάζεται να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχυ του σχεδιασμού κληρονομιάς. Οι άνθρωποί του οραματίζονται ότι οι 16 μέρες των Αγώνων θα συνεχίσουν να ωφελούν την κοινότητα για 60 χρόνια στο μέλλον. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βανκούβερ και στο γειτονικό Ουίσλερ σχεδιάστηκαν με γνώμονα υψηλότατους περιβαλλοντολογικούς δείκτες. Θα εξοικονομούν ενέργεια παγιδεύοντας και χρησιμοποιώντας εκ νέου τη θερμότητα και το νερό της βροχής. Το Ολυμπιακό Χωριό του Βανκούβερ θα μεταμορφώσει μια νεκρή βιομηχανική ζώνη σε πρότυπη βιτρίνα οικολογικής διαβίωσης για 3.000 ανθρώπους μετά τους Αγώνες. Γύρω από τις 1.100 μονάδες θα διαμορφωθεί μία κοινότητα “μικτού εισοδήματος”, η οποία θα περιλαμβάνει καταστήματα, υπηρεσίες και πάρκα.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν σε χρήση για πολλά χρόνια μετά το τέλος των Αγώνων. Η χώρα μας μετέχει σε χειμερινή Ολυμπιάδα για 17η φορά. Στο Ολυμπιακό Χωριό του Βανκούβερ έφτασε και η ελληνική αποστολή, που θα συμμετάσχει με 7 αθλητές, 4 άνδρες και 3 γυναίκες.  Στα αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Βανκούβερ, συμπεριλαμβάνονται το κέρλινγκ, το καλλιτεχνικό πατινάζ, το χόκεϊ επί πάγου και το πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα. Το πατινάζ ταχύτητας θα φιλοξενήσει το Ρίτσμοντ, ενώ τα αγωνίσματα της χιονοσανίδας και του ελεύθερου σκι θα διεξαχθούν στο όρος Σάιπρες, που βρίσκεται στο δυτικό Βανκούβερ. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο «BC Place» του Βανκούβερ, καθώς η τελετή έναρξης των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων επισκιάστηκε από τον τραγικό θάνατο του 21χρονου γεωργιανού αθλητή του έλκηθρου, στην κατηγορία luge, Νόνταρ Κουμαριτασβίλι.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version