Κυριακή, 20 Οκτ.
20oC Αθήνα

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Τζόκερ

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Τζόκερ

Στις ελληνικές αίθουσες προβάλλεται από τις αρχές Οκτωβρίου η ταινία «Τζόκερ : Τρέλα για δύο» (Joker: Folie à Deux), που αποτελεί το σίκουελ της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του 2019.

Το Τζόκερ 2 είναι μιούζικαλ και η ταινία μας μεταφέρει στο ψυχιατρικό άσυλο Άρκαμ, όπου βρίσκεται, πλέον, έγκλειστος ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φοίνιξ) δύο χρόνια αφού δολοφόνησε ζωντανά στην τηλεόραση τον Μάρεϊ Φράνκλιν.

Περιμένοντας την δίκη του, για τους φόνους που διέπραξε ως Tζόκερ, ο Άρθουρ ερωτεύεται τη μουσικο-θεραπεύτρια του ιδρύματος, την Λι (Lady Gaga). Καθώς οι δυο τους μοιράζονται μια κοινή ψυχοπάθεια μέσω της μουσικής, οι οπαδοί του Άρθουρ δημιουργούν κίνημα προς απελευθέρωση του.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζετε για τον παράφρονα εγκληματία που μοιάζει με κλόουν και προκαλεί ανατριχίλα με το χαρακτηριστικό του γέλιο.

Ο Τζόκερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1940 στο πρώτο τεύχος της σειράς κόμικ του Μπάτμαν. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον πιο εμβληματικό αντίπαλο του Μπάτμαν, καθώς έχει εμφανιστεί στα περισσότερα κόμικ από οποιονδήποτε άλλο εχθρό του.

Η εμφάνιση του Τζόκερ ήταν εμπνευσμένη από την ταινία «The Man Who Laughs» (1928). Το πρόσωπο του Gwynplaine, που υποδύεται ο Conrad Veid, έχει παραμορφωθεί, έχοντας μόνιμο χαμόγελο.

Σύμφωνα με το τεύχος του κόμικ που φέρει τον «The Killing Joke» (1988) ο Τζόκερ ήταν ένας αποτυχημένος κωμικός που έπεσε σε μια δεξαμενή με χημικά, που τον έκαναν παράφρονα και άλλαξαν το δέρμα του σε λευκό.

Σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς του Μπάτμαν, τον Πίτερ Τομάσι, ο κύριος στόχος του Τζόκερ στα βιβλία είναι να κάνει τον Μπάτμαν όσο καλύτερο μπορεί, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι έχουν μια ιδιόμορφη σχέση αγάπης ο ένας για τον άλλον.

Ο Τζόκερ δεν φοβάται καθόλου. Στο κόμικ «Knightfall» (1993), το «Σκιάχτρο» (ακόμα ένας εχθρός του υπερήρωα Μπάτμαν) ψεκάζει τον Τζόκερ με το γνωστό παραισθησιογόνο του (τοξίνη που προκαλεί φόβο), ωστόσο, δεν έχει καμία επίδραση πάνω του.

Ο Τζόκερ έχει υψηλή ανοσία στην δηλητηρίαση, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει εκτεθεί για μεγάλο διάστημα στις χημικές ουσίες και τις τοξίνες που παρασκευάζει.  

Ο Μπάτμαν έχει φθάσει στο σημείο να σκοτώσει τον Τζόκερ αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, στο τέλος πάντα κάνει πίσω. Το εάν θα πρέπει τελικά ο Μπάτμαν να σκοτώσει τον Τζόκερ είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που απασχολεί έντονα του θαυμαστές του διάσημου κόμικ.

Αρκετοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Τζόκερ στην τηλεόραση, αλλά και στην μεγάλη οθόνη, καθώς θεωρείται ως ένας από τους πιο περιζήτητους ρόλους. Τόσο ο Χιθ Λέτζερ (Β’ ανδρικού ρόλου μετά θάνατον στη ταινία «Σκοτεινός Ιππότης»)  όσο και ο Χοακίν Φίνιξ (Α’ Ανδρικού Ρόλου) έχουν κερδίσει Όσκαρ για τον ρόλο τους ως Τζόκερ.

Το λουλούδι στο πέτο του Τζόκερ περιέχει οξύ που μπορεί να κάψει το πρόσωπο των θυμάτων του ή το λεγόμενο «Joker Venom», που προκαλεί ασταμάτητο γέλιο.  

Η ταινία «Joker» με τον Χοακίν Φοίνιξ κατάφερε να γίνει η κορυφαία σε εισπράξεις ταινία με δείκτη καταλληλόλητας R (απαγορεύεται για τους θεατές κάτω των 17 ετών που δεν συνοδεύονται), ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις.

Η Χάρλεϊ Κουίν είναι πρώην ψυχίατρος με το όνομα Δρ. Χαρλίν Κουίνζελ. Αφού ερωτεύτηκε τον Τζόκερ στο άσυλο Άρκαμ, που ήταν ασθενής της, τον βοήθησε στην απελευθέρωση του και έγινε συνεργός και σύντροφός του.

Ο Τζόκερ έχει αποπειραθεί να σκοτώσει αρκετές φορές την Χάρλεϊ Κουίν, όπως με πυροβολισμό εξ’ επαφής, ενώ την έχει παγιδεύσει και σ’ ένα πύραυλο που συντρίβεται.

Αν και το πραγματικό όνομα του Τζόκερ είναι άγνωστο, έχει πολλά ψευδώνυμα όπως:  «Joe Kerr», «Jack White», «Jack Napier» και «A. Rekoj». 

Στο τεύχος 427 του Μπάτμαν (1988), ο Τζόκερ σκοτώνει τον Ρόμπιν, μετά από έκρηξη βόμβας σε αποθήκη. Η DC Comics έδωσε την δυνατότητα στους αναγνώστες να αποφασίσουν για την μοίρα του Ρόμπιν, μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Μπάτμαν απεικονίζεται στο τεύχος 428 να κρατά στα χέρια του το άψυχο σώμα του Ρόμπιν. 

 

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις