Το Μπαλί είναι νησί της Ινδονησίας και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Λομπόκ.
Το Μπαλί έχει έκταση 5.780 τ. χλμ. και φημίζεται για τους περίτεχνους αρχαίους ναούς, την πλούσια κουλτούρα του, καθώς και τις μαγευτικές παραλίες του.
Ας δούμε οχτώ πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το εξωτικό νησί.
Το Μπαλί είναι δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες
Το Μπαλί της Ινδονησίας φιλοξενεί αρκετούς ψηφιακούς νομάδες που αγαπούν την ιδέα ενός νησιωτικού τρόπου ζωής.
Σύμφωνα με τους digital nomads, το νησί προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία, ενώ διαθέτει και τέλειες παραλίες (Canggu, Uluwatu, Sanur) όπου μπορεί κανείς να κάνει σερφ.
Η κύρια θρησκεία στο Μπαλί είναι ο Ινδουισμός
Παρ’ όλο που το 87% των Ινδονήσιων δηλώνουν μουσουλμάνοι, αυτό δεν ισχύει για το Μπαλί, καθώς η κύρια θρησκεία είναι ο Ινδουισμός.
Ο Ινδουισμός εισήχθη στην Ινδονησία από Ινδούς εμπόρους, μελετητές και ιερείς κατά τον 1ο αιώνα.
Κάθε χωριό στο Μπαλί έχει έναν ναό
Υπάρχουν αρκετοί ναοί στο Μπαλί, γι’ αυτό και αποκαλείται ως «το νησί των χιλίων ναών» καθώς και «το νησί των Θεών».
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 διάσπαρτοι ναοί σ΄όλο το νησί. Για να εισέλθει κανείς στους ναούς πρέπει να φορά σαρόνγκ (ένα μακρύ λεπτό κομμάτι ύφασμα τυλιγμένο γύρω από το σώμα που καλύπτει τα πόδια), ενώ τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τους ώμους και την πλάτη τους.
Ο ναός Lempuyang του Μπαλί δεν έχει στην πραγματικότητα λίμνη
Ο Ναός Lempuyang, που είναι γνωστός ως «Πύλες του Ουρανού», είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του Μπαλί.
Θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα μέρη του νησιού, κυρίως λόγω των φωτογραφιών με αντανάκλαση, που δημοσιεύσουν αρκετοί ταξιδιώτες στα social media.
Aρκετοί θεωρούν ότι η αντανάκλαση προέρχεται από μια λίμνη μπροστά από τον ναό, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι στο μνημείο υπάρχει φωτογράφος, ο οποίος με την βοήθεια ενός καθρέφτη και ενός iphone δημιουργεί αυτή ψευδαίσθηση.
Έχει παραλίες με μαύρη άμμο
Το Μπαλί διαθέτει παραλίες με μαύρη άμμο στις βόρειες και ανατολικές ακτές του, λόγω των ηφαιστείων. Έτσι, η μαύρη άμμος αποτελείται από διαβρωμένα ηφαιστειακά υλικά.
Ο χορός της φωτιάς που ονομάζεται χορός Kecak
Ο χορός Kecak είναι ένας παραδοσιακός χορός της φωτιάς που είναι αφιερωμένος στo σανκριτικό έπος Ραμαγιάνα (ένα από τα μεγαλύτερα έπη της ινδικής λογοτεχνίας, αποτελούμενο από 48000 στίχους). Το έπος αφηγείται πώς ο βασιλιάς Ράμα μπόρεσε να σώσει τη γυναίκα του, Σίτα.
Η παράσταση είναι άκρως ατμοσφαιρική και συγκινητική, με περίπου 50-60 χορευτές να κάθονται σταυροπόδι σε κύκλο, ενώ στη μέση υπάρχει φωτιά. Δεν υπάρχει χρήση μουσικών οργάνων στην παράσταση, ενώ ο ρυθμός προέρχεται από διάφορους φωνητικούς ήχους των συμμετεχόντων.
Ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για να δει κανείς τον χορό της φωτιάς βρίσκεται στο ναό Uluwatu.
To Mπαλί έχει δύο ημερολόγια
Το Μπαλί έχει δύο ημερολόγια, που ονομάζονται Saka και Pawukon. Το ημερολόγιο Saka είναι παρόμοιο με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ το ημερολόγιο Pawukon είναι πολύ πιο περίπλοκο, με 210 ημέρες το χρόνο και 10 διαφορετικές εβδομάδες διαφορετικού μήκους.
Το καθένα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην μπαλινέζικη κοινωνία, με το ημερολόγιο Saka να ορίζει την ημερομηνία για το νέο έτος και το ημερολόγιο Pawukon να αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα φεστιβάλ και τις αργίες.
Η Πρωτοχρονιά στο Μπαλί γιορτάζεται με σιωπή
Για μια μέρα κάθε χρόνο το Μπαλί σιωπά, χάρη στην ημέρα «Nyepi», που είναι η μπαλινέζικη Πρωτοχρονιά.
Για ένα 24ωρο που αρχίζει στις 6 το πρωί, οι Ινδουιστές νηστεύουν, διαλογίζονται, κλείνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και μένουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους.