Ο Ναπολέων Βοναπάρτης από τον Οίκο Βοναπάρτη ήταν Γάλλος στρατηγός κορσικανικής καταγωγής και αυτοκράτορας της Γαλλίας (ως Ναπολέων Α΄), ο οποίος αποκλήθηκε Μέγας.
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα, ιδρυτής βασιλικής δυναστείας, καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών βασιλείων και χωρών, στα οποία και άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του.
Σ’ αυτό το κείμενο, συγκεντρώσαμε 10 γεγονότα από την ζωή του σπουδαίου στρατηλάτη που ίσως δεν γνωρίζατε.
Ξεκίνησε τις στρατιωτικές σπουδές σε ηλικία 9 ετών
Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το καθολικό σχολείο στο Autun (Ιανουάριος, 1779) Ναπολέων εισήλθε τον Μάιο του ίδιου έτος στην στρατιωτική σχολή της Brienne-le-Château. Εδώ ο Ναπολέων σπούδασε για πέντε χρόνια, από τον Μάιο του 1779 έως τον Οκτώβριο του 1784, αποκομίζοντας την σημαντική εμπειρία για την στρατιωτική επιστήμη.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Brienne-le-Château, ο Ναπολέων μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Ακαδημία και μετά από περίπου δύο χρόνια έγινε αξιωματικός του πυροβολικού, ως ο πρώτος Κορσικανός πτυχιούχος της ακαδημίας.
Στέφθηκε Αυτοκράτορας της Γαλλίας
Έγινε ο Πρώτος Ύπατος της Γαλλίας (1798-1804), Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (1802-1805) και Αυτοκράτορας των Γάλλων (1804-1814) και η στέψη του έλαβε χώρα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (2.12.1804).
Στέφθηκε Βασιλιάς της Ιταλίας
Από την πρώτη Ιταλική Εκστρατεία, ο Ναπολέων έθεσε τον εαυτό του προστάτη της Ιταλίας, απαλείφοντας την αυστριακή επιρροή. Είχε δημιουργήσει την Ιταλική Δημοκρατία το 1802 και αργότερα, το 1805, δημιούργησε το Βασίλειο της Ιταλίας, το πρώτο ναπολεόντειο κράτος εκτός των γαλλικών συνόρων. Στις 26 Μαΐου του 1805 στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα του νέου κράτους, στέφθηκε Βασιλιάς της Ιταλίας.
Ο Ναπολέων δεν ήταν καθόλου κοντός
Ο Ναπολέων είχε το παρατσούκλι «Le Petit Caporal» (Ο μικρός δεκανέας) από τους εχθρούς του και κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν κοντός.
Σύμφωνα με αναφορές, όμως, το ύψος του Βοναπάρτη ήταν μεταξύ 167-173 εκατοστά. Τον 19ο αιώνα, το μέσο ύψος για έναν Γάλλο ήταν περίπου 158-168 εκατοστά. Παρ’ όλα αυτά, ο Ναπολέων έχει μείνει στην ιστορία ως κοντός.
Χώρισε την πρώτη γυναίκα του επειδή δεν απέκτησαν παιδί
Ο Ναπολέων γνώρισε την πρώτη γυναίκα του, τη Joséphine de Beauharnais το 1795, σ’ ένα χορό. Δύο μήνες αργότερα, το ζευγάρι παντρεύτηκε, ωστόσο, ο Ναπολέων πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του γάμου τους σε στρατιωτικές εκστρατείες, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να έχουν κρυφές σχέσεις. Δεδομένου ότι Joséphine αδυνατούσε να μείνει έγκυος, το ζευγάρι χώρισε στις 15 Δεκεμβρίου 1809.
Ο πιο διάσημος πίνακας του στρατηλάτη
«Ο Ναπολέων διασχίζει τις Άλπεις» που ζωγράφισε ο Jacques-Louis David στις αρχές του 19ου αιώνα θεωρείται ο πιο διάσημος πίνακας του Ναπολέοντα. Ο πίνακας απεικονίζει τον στρατηλάτη εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης του πάνω στις ιταλικές Άλπεις.
Μιλούσε τέσσερις γλώσσες
Ο Ναπολέων γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1769 στην πόλη Αζαξιό της Κορσικής, που είναι ένα μικρό νησί της Μεσογείου, μόλις ένα χρόνο μετά τη κατάκτηση του νησιού από τους Γάλλους. Επομένως, η μητρική γλώσσα του ήταν η κορσικανική. Έμαθε γαλλικά, όταν έγινε 10 ετών, και ενώ ο Ναπολέων τα μιλούσε άπταιστα, είχε μια ασυνήθιστη προφορά, με αποτέλεσμα να υποστεί bullying στο σχολείο. Μιλούσε συνολικά τέσσερις γλώσσες: κορσικανικά, γαλλικά, ιταλικά και λίγα αγγλικά. Ως εκ τούτου, ο καταξιωμένος στρατηλάτης ήταν πολύγλωσσος.
Το εξωφρενικό ποσό που δημοπρατήθηκε ένα από τα καπέλα του
Ένα δίκερο καπέλο από τσόχα που ανήκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη πωλήθηκε το 2023 σ’ έναν ανώνυμο αγοραστή από τον οίκο δημοπρασιών Osenat στο Fontainebleau του Παρισιού στην τιμή του 1,9 εκατομμυρίου ευρώ. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η συλλογή του από καπέλα ανερχόταν στα 120.
Αφαιρέθηκαν κομμάτια από το στέμμα του για να γίνει πιο ελαφρύ
Το στέμμα είχε συνολικά 56 χρυσά φύλλα, 44 από τα οποία ήταν μεγάλα και ζύγιζαν περίπου 10 γραμμάρια το καθένα. Το στέμμα κατασκεύασε ο Martin-Guillaume Biennais, ο οποίος στη συνέχεια αφαίρεσε έξι μεγάλα φύλλα χρυσού για να κάνει το στέμμα πιο ελαφρύ. Από τα έξι χρυσά φύλλα, όμως, έχουν βρεθεί μόνο δύο. Το ένα δημοπρατήθηκε έναντι 625.000 ευρώ το 2017.
Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για το ίδιο στέμμα που απεικονίζεται στον στον διάσημο πίνακα «Η στέψη του Ναπολέοντα» του Jacques-Louis David.
Ίδρυσε το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής το 1802
Το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής είναι ιπποτικό τάγμα που ίδρυσε ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης το 1802. Η ιδιότητα μέλους του τάγματος αποτελεί τιμητική διάκριση που απονέμεται σε στρατιωτικούς και πολίτες για τις υπηρεσίες τους στη Γαλλία. Η εισδοχή στο τάγμα συνοδεύεται από την απονομή του Παρασήμου της Λεγεώνας της Τιμής, σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Δεν απονέμεται μόνο σε Γάλλους πολίτες: πολύ συχνά δίνεται σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης για την αναγνώριση του έργου τους, ακόμη και σε διοικητικές περιοχές της Γαλλίας και των υπερπόντιων εδαφών της. Έως το 2014 είχε απονεμηθεί συνολικά σε περίπου 95.000 άτομα.