Η εφαρμογή “iNakba”, μια αναφορά στη “Νάκμπα” (καταστροφή, στα αραβικά), την υποχρεωτική εξορία 760.000 Παλαιστινίων κατά τη ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η οποία τιμάται τη 15η Μαΐου, προτείνει ένα διαδραστικό χάρτη καθώς και τις φωτογραφίες εγκαταλειμμένων παλαιστινιακών κτιρίων και κατοικιών.
“Πολλοί Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την πόλη της καταγωγής τους και το χωριό τους επειδή στη θέση τους έχουν οικοδομηθεί εβραϊκές πόλεις ή οικισμοί”, εξήγησε η Ρανίν Τζέρις, μια αραβικής καταγωγής Ισραηλινή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζοσρότ (να θυμάσαι, στα εβραϊκά), η οποία ανέπτυξε αυτή την εφαρμογή.
“Υπάρχει ένας φάκελος για καθένα από εκατοντάδες παλαιστινιακά χωριά ή πόλεις και μπορεί κανείς να βρίσκει εκεί πληροφορίες και να βλέπει φωτογραφίες παλιές και καινούριες που στέλνονται από τους χρήστες”, πρόσθεσε.
Η Ζοσρότ, η οποία έχει την έδρα της στο Τελ-Αβίβ, αγωνίζεται στο Ισραήλ για την αναγνώριση της “Νάκμπα” και του “δικαιώματος επιστροφής” των παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους, ένα ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά από διαδοχικούς ισραηλινούς ηγέτες στο όνομα του “εβραϊκού και δημοκρατικού” χαρακτήρα του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την 1η Μαΐου την πρόθεσή του να καταθέσει στο κοινοβούλιο ένα νόμο για να καταγραφεί συνταγματικά το Ισραήλ ως “εθνικό κράτος για τον εβραϊκό λαό”.
Το Νοέμβριο ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ είχε εκφράσει την ευχή “ο κ. Νετανιάχου να βρει τη δύναμη να ζητήσει συγγνώμη από τον παλαιστινιακό λαό για την καταστροφή 418 χωριών το 1948”.
“Ο στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι εβραίοι Ισραηλινοί τη Νάκμπα, η οποία ξερίζωσε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους”, πρόσθεσε η Λιάτ Ρόζενμπεργκ, διευθύντρια του Ζοσρότ, αναγνωρίζοντας πως “για την εφαρμογή θα ενδιαφερθούν κυρίως οι Ισραηλινοί που είναι προσανατολισμένοι στην αριστερά”.
Οι Παλαιστίνιοι της διασποράς που δεν μπορούν να μεταβούν στο Ισραήλ, θα μπορέσουν από την πλευρά τους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και φωτογραφίες του χωριού της καταγωγής τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία: Το Ισραήλ καθυστερεί τις αποζημιώσεις των θυμάτων του “Μαβί Μαρμαρά”
Συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για ανταλλαγή πληροφοριών για υδρογονάνθρακες
Νετανιάχου: “Καμία συζήτηση για ειρήνη με την Παλαιστίνη που υποστηρίζεται από τη Χαμάς”