Ελλάδα

Έρχεται η πρώτη σχολή για… νεκροθάφτες! Διαβάστε τα προτεινόμενα μαθήματα

Προσεχώς νεκροθάφτες με... πτύχιο καθώς το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος προτείνει την ίδρυση Σχολής Τελετών Επαγγελμάτων... Κηδείας και προτίθεται να συζητήσει άμεσα το θέμα με τους αρμόδιους των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος κ. Μιχάλη Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, είναι να υπάρχουν στο χώρο αυτό, «μόνο άνθρωποι που θα μπορούν να κάνουν με τον απαραίτητο επαγγελματισμό τη δουλειά τους, σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή πόνου…».

Η σχολή, που σκοπός είναι να λειτουργήσει σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, το οποίο έχει μελετήσει και συντάξει με κάθε λεπτομέρεια τη λειτουργία της, τόσο όσον αφορά στα μαθήματα που θα διδάσκονται όσο και στην πιστοποίηση που θα λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι, που θα κρίνονται ικανοί να μπαίνουν στον κλάδο και να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα.

«Υπήρχε πάντα ένα κενό σε αυτό το επάγγελμα. Κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί για να το κάνει. Μπορεί κάποιος με μεγάλη ευκολία, απλά εκδίδοντας μια άδεια λειτουργίας γραφείου τελετών, να μπει στον χώρο. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρχουν σήμερα πολλοί …άσχετοι, οι οποίοι λόγω κακών συμπεριφορών τους, από τη μία βεβηλώνουν τους νεκρούς και απ΄ την άλλη κάνουν κακό στον κλάδο δυσφημίζοντάς τον και δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις γι’ αυτό που είμαστε και κάνουμε…», τονίζει ο κ. Μιχ. Παναγιώτου, εξηγώντας για την ανάγκη που ώθησε στην πρόταση δημιουργίας της Σχολής Τελετών Επαγγελμάτων Κηδείας.

«Πρέπει να προσφέρουμε στους νεκρούς μας, τις τιμές και τον σεβασμό που τους αξίζει, όπως αυτό μας δίδαξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Υπάρχουν άτομα στον χώρο που δεν δείχνουν τον ανάλογο επαγγελματισμό και κρίνεται επιτακτική ανάγκη να εκπαιδευτούν, ώστε να ανταποκριθούν τα μέγιστα σε αυτή τη δύσκολη και ιερή στιγμή του ανθρώπου…», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Σκηνοθεσία, δίκαιο ταφής, ιστοριά κηδείας και άλλα μαθήματα…

Την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση των ανθρώπων που θα αναλαμβάνουν τις τελετές κηδειών και φροντίδας του νεκρού, εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου, κ. Νίκου Αγγελέτος, ο οποίος διευκρίνισε τι περιλαμβάνει η πρόταση λειτουργίας της σχολής: «Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα του Σωματείου μας. Ανάλογες σχολές, σαν κι αυτή που προτείνουμε, λειτουργούν χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν σήμερα σε αυτές, πολύ καλοί επαγγελματίες και να γίνεται μια σοβαρή δουλειά, όπως αρμόζει, στους νεκρούς μας και με σεβασμό στον πόνο των συγγενών τους.

Τα μαθήματα που θα διδάσκονται και για τα οποία κρίνεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν αυτές τις γνώσεις, για να παρέχουν τις υπηρεσίες φροντίδας, είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Ανατομία, δίκαιο ταφής, γενική ψυχολογία, Βιολογία, ιστορία κηδείας, συμβουλευτική δύναμη, κοινωνιολογία κηδείας, λογιστικά, κηδεία: σκηνοθεσία και πρακτικές, λειτουργία και διαχείριση επιχειρήσεων, επαγγελματική ασφάλεια, κανόνες υγιεινής…κ.α.

Οι εκπαιδευόμενοι θα πιστοποιούνται για τις γνώσεις τους, μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους και έπειτα θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα. Όσον αφορά στους εκπαιδευτές, που θα διδάξουν, προτείνουμε να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι…κ.α., ένα δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας έχοντας να επιδείξει αξιόλογους επιστήμονες».

Επίσης ο κ. Αγγελέτος υποστηρίζει ότι εκτός των παραπάνω γνώσεων, τα άτομα που θα ασχολούνται με τις τελετές κηδειών, θα πρέπει απαραίτητα να τους διακρίνουν κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως: « Να είναι άνθρωποι πάνω απ΄ όλα! Να σέβονται τους συγγενείς των νεκρών και η συμπεριφορά τους να είναι ανάλογη απέναντι σε ανθρώπους που πονούν για το χαμό ενός δικού τους προσώπου. Να σέβονται τους νεκρούς και να τους παρέχουν την πρέπουσα φροντίδα».

Να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο μήνα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μελών του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, με αρμόδιους των δύο Υπουργείων. Φέτος μάλιστα προγραμματίζεται να γίνει και το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελμάτων Κηδείας, στον Βόλο.

Διαβάστε επίσης:

Από τη νεκροφόρα… στα κρατητήρια! Απίθανη σύλληψη στα Τρίκαλα!

Λάρισα: Μεθυσμένος οδηγός εγκατέλειψε νεκροφόρα!

Αρκαδία: Ο νεκροθάφτης πουλούσε και κροτίδες!

Τι έκρυψαν μέσα στο… φέρετρο;

Πρέβεζα: Σκυλίτσα μπήκε στο φέρετρο μαζί με το αφεντικό της…

Πτώμα ζωντανεύει μέσα στο ασανσέρ! Η πιο μακάβρια φάρσα που έχετε δει ποτέ!

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε δύο 29χρονους που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στον Γέρακα - Τους έπιασαν πάνω στη στέγη
Αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος των δραστών, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε ενώ λίγο πιο κάτω εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή
Περιπολικό
«Ο 26χρονος κατέβηκε από το αμάξι του και γρονθοκόπησε τον ανιψιό μου» λέει ο θείος του 33χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Χαλκιδική
Ο 33χρονος πριν παρασυρθεί από βανάκι και χάσει τη ζωή του, δέχτηκε επίθεση από τον 26χρονο οδηγό ΙΧ, ο οποίος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντας τον στο νοσοκομείο
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και φωτογραφία του 33χρονου
Άκαρπες οι έρευνες για τον 75χρονο ψαρά που αγνοείται στο Μεσολόγγι - «Δεν ήταν κανένας πρωτάρης, ήξερε τι έκανε» λέει η κόρη του
«Στη θάλασσα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Αυτό που μας έχουν πει είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δηλώνει στο newsit.gr η κόρη του
Η περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του 75χρονου ψαρά στην Αιτωλοακαρνανία