Παράξενες Ειδήσεις

Iνδία: Tα εντυπωσιακά σπήλαια που λαξεύθηκαν σε βράχο και έχουν γυαλιστερή επιφάνεια 

Η επιφάνεια των τοίχων είναι τόσο λεία που νομίζει κανείς ότι χρησιμοποιούσαν λέιζερ

Τα σπήλαια Ellora που βρίσκονται στην περιοχή Αουρανγκαμπάντ της πολιτείας Μαχαράστρα στην Ινδία αποτελούν μια σειρά από 34 λαξευμένους ναούς και μοναστήρια σ΄έναν κεκλιμένο βράχο, μήκους 2 χλμ., αντιπροσωπεύοντας τη συνύπαρξη τριών μεγάλων θρησκειών: του Βουδισμού, του Ινδουισμού και του Τζαϊνισμού.

Τα συγκεκριμένα σπήλαια χρονολογούνται από την περίοδο του 6ου και 10ου αιώνα μ.Χ., και αποτελούν από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας, αναδεικνύοντας τις δεξιότητες των αρχαίων Ινδών τεχνιτών.

Ο ναός Kailasa (Σπηλιά 16), ύψους 32,6 μέτρων, που είναι η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο, λαξευμένη σ΄έναν μόνο βράχο, προσελκύει πλήθος τουριστών κάθε χρόνο.

Ο ναός περιέχει μια σειρά από ανάγλυφα και γλυπτά σε μεγάλη κλίμακα ίση με την αρχιτεκτονική, αν και έχουν απομείνει μόνο ίχνη από τους πίνακες που τον διακοσμούσαν αρχικά.

Παρ’ όλο που ο συγκεκριμένος ναός μέσα στο σπήλαιο δεν διαθέτει αφιερωματική επιγραφή, εκτιμάται ότι η κατασκευή του αποδίδεται γενικά στον βασιλιά Rashtrakuta Krishna A (756 – 773 μ.Χ.)

Η άγνωστη τεχνολογία που έκανε γυαλιστερές τις επιφάνειες των τοίχων

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν οι τέσσερις σπηλιές στο λόφο Barabar: Karan Chaupar, Lomas Rishi, Sudama και Visvakarma.

Σύμφωνα με τις επιγραφές, το Sudoma είναι το παλαιότερο σπήλαιο της σειράς, και εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε επί της βασιλείας του αυτοκράτορα Ashoka.

Το σπήλαιο αποτελείται από δύο θαλάμους: ένα ορθογώνιο δωμάτιο (9,98 μέρα x 5,94 μέτρα) και ένα ημισφαιρικό δωμάτιο (διάμετρος 6 μέτρων) που συνδέονται μ’ένα στενό πέρασμα.

Οι επιφάνειες των εσωτερικών τοίχων είναι εξαιρετικά γυαλιστερές και δημιουργούν ένα εφέ καθρέφτη, προκαλώντας την απορία των αρχαιολόγων για την προηγμένη τεχνολογία κοπής βράχων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ινδοί. Μάλιστα, η επιφάνεια των τοίχων είναι τόσο λεία που νομίζει κανείς ότι χρησιμοποιούσαν λέιζερ.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της σπηλιάς αντηχούν οι φωνές των επισκεπτών. Αυτό το φαινόμενο είναι εμφανές και στις τέσσερις σπηλιές και πιθανολογείται ότι ενίσχυε τις προσευχές των βουδιστών μοναχών.

Δίπλα και στη δεξιά πλευρά του σπηλαίου Sudama, βρίσκεται το σπήλαιο Lomas Rishi που αποτελείται από ένα ορθογώνιο (9,86 μέτρα x 5,18 μέτρα) δωμάτιο και ένα ημισφαιρικό δωμάτιο (διάμετρος 5 μέτρων) που συνδέονται μ’ ένα στενό πέρασμα.

Το σπήλαιο έχει μια περίτεχνα διακοσμημένη είσοδο που αποτελείται από σκαλιστούς ελέφαντες. Ωστόσο, το σπήλαιο Lomas Rishi δεν έχει καμία επιγραφή. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι το σπήλαιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, πιθανώς λόγω δομικών προβλημάτων και κατολισθήσεων.

Πάντως, το συγκεκριμένο σπήλαιο εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε προς το τέλος της αυτοκρατορίας των Mauryan, πιθανώς επί βασιλείας του τελευταίου Αυτοκράτορα Μπριχαντράθα, ο οποίος δολοφονήθηκε το 185 π.Χ.

Παράξενες Ειδήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Παράξενες Ειδήσεις: Περισσότερα άρθρα