Τετάρτη, 14 Αυγ.
37oC Αθήνα

Les Espaces d’Abraxas: Το συγκρότημα κατοικιών που «παντρεύει» μεταμοντέρνα και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική

Les Espaces d’Abraxas: Το συγκρότημα κατοικιών που «παντρεύει» μεταμοντέρνα και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική

Αποτελεί ένα από τα πια εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα στον κόσμο, αφού συνδυάζει μεταμοντέρνο στιλ αρχιτεκτονικής και ρωμαϊκό.

Ο λόγος για το Les Espaces d’Abraxas, που είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στο προάστιο Noisy-le-Grand, περίπου 12 χλμ. ανατολικά του Παρισιού (Γαλλία), τραβώντας τα βλέμματα μικρών και μεγάλων για την εξωπραγματική αρχιτεκτονική του. 

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Ricardo Bofill στο πλαίσιο των μέτρων της γαλλικής κυβέρνησης για την στεγαστική πολιτική, λόγω της αυξημένης αστικοποίησης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. O αρχιτέκτονας ήταν κομμουνιστής και είχε δραπετεύσει από την Ισπανία, όπου ήταν ανεπιθύμητος από το καθεστώς του Φράνκο, ενώ είχε συλληφθεί δύο φορές για τις πολιτικές πεποιθήσεις του.

Ο ίδιος σχεδίασε, επίσης, την συνοικία Antigone στο Μονπελιέ και το συγκρότημα Lac στο Μοντινί-λε-Μπρετονέ.

Το συγκρότημα των 591 διαμερισμάτων σχεδιάστηκε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 1982. Αποτελείται, στην ουσία, από τρία ξεχωριστά κτίρια: το παλάτι (Le Palacio), το θέατρο (Le Théâtre), καθώς και την αψίδα (L’Arc).

Το παλάτι διαθέτει 441 κατοικίες, το θέατρο έχει 130 και η αψίδα, 20. Το μεγαλύτερο από τα τρία κτίρια είναι το 18όροφο «Le Palacio» που περιλαμβάνει τρία συγκροτήματα διατεταγμένα σε σχήμα «U». Στην άλλη πλευρά της πλατείας, βρίσκεται το «Le Théâtre», το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο, που παραπέμπει νοητά σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο, αφού έχει ημικυκλικό σχήμα, ενώ αποτελείται από 10 ορόφους. Μεταξύ των δύο πρώτων, βρίσκεται το μικρότερο από τα τρία κτίρια, το L’Arc.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την ανέγερση του, οι συνθήκες διαβίωσης στο συγκρότημα επιδεινώθηκαν σε βαθμό που συζητήθηκε ακόμα και η κατεδάφισή του στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων, μέσα στο 2018 αποφασίστηκε η αναμόρφωση της περιοχής και η ανακαίνιση των κτιρίων με στόχο την δημιουργία 800 νέων κατοικιών.

Αρκετοί, πάντως, ενδέχεται να έχουν δει το συγκεκριμένο οικιστικό συγκρότημα στον κινηματογράφο, αφού έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για τις ταινίες «Brazil» (1985) και «The Hunger Games: Mockingjay – Part 2» (2015).

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις