Site icon NewsIT

Ανταρκτική: 19+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την νοτιότερη ήπειρο της Γης

08.09.2024 | 11:01
Ανταρκτική: 19+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την νοτιότερη ήπειρο της Γης

On a rare clear day, snowy mountains are reflected in the placid waters of a tranquil cove in the Antarctic Peninsula.

Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης, στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός νότιος πόλος.

Η Ανταρκτική έχει το διπλάσιο μέγεθος από την Αυστραλία. Με έκταση 14,0 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική.

Ίσως, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του καθένα, όταν ακούει την συγκεκριμένη ήπειρο, είναι oι λέξεις «πάγος» και «κρύο».

Και δικαιολογημένα, αφού η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα μπορεί να πέσει στους μείον 98 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, υπάρχουν 20 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την πιο παγωμένη ήπειρο του πλανήτη, όπως το γεγονός ότι οι Metallica έδωσαν, το 2013, συναυλία στην Ανταρκτική, με αποτέλεσμα να γίνουν το πρώτο μουσικό συγκρότημα που έπαιξε και στις επτά ηπείρους.

1. Η Ανταρκτική είναι η μόνη ήπειρος χωρίς μόνιμους κατοίκους ή αυτόχθονες. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, είναι συνήθως επιστήμονες, που μένουν για περίπου τρεις έως έξι μήνες για ερευνητικούς σκοπούς.

2. Επίσης, στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν πολικές αρκούδες – παρά μόνο στην Αρκτική- , επειδή καμία αρκούδα δεν διέμενε, ούτε επέζησε στον νότιο πόλο μετά τη διάσπαση της Παγγαίας.

3. Παράλληλα, η ήπειρος συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στους χάρτες, το 1886, από τον χαρτογράφο, John George Bartholomew  .

4. To «Πέρασμα του Ντρέικ» είναι πορθμός μεταξύ του ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των νοτίων Νήσων Σέτλαντ της Ανταρκτικής. Συνδέει το νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού (Θάλασσα της Σκωτίας) με το νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και εκτείνεται στον νότιο ωκεανό. Αυτή η πλωτή οδός είναι γνωστή για τις δυνατές καταιγίδες και τους ανέμους που έχουν στοιχίσει τις ζωές αρκετών ναυτικών. Ο πορθμός πήρε το όνομά του από τον Άγγλο εξερευνητή Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) του 16ου αιώνα, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου, τον Σεπτέμβριο του 1578.

5. Η Ανταρκτική ήταν μέρος της Gondwana, μια υπερήπειρο που δημιουργήθηκε πριν από την Pangea. Η υπερήπειρος περιελάμβανε τη Νότια Αμερική, την Αραβική Χερσόνησο, την Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδία και την Αυστραλία.

6. Η ελληνική λέξη για την Ανταρκτική είναι «ανταρκτικός», (αντί + αρκτικός) που σημαίνει «το αντίθετο της Αρκτικής».

7. Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος του κόσμου και γενικότερα η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη, αφού είναι διπλάσια από την έρημο Σαχάρα. Αποτελείται από 98% παχύ πάγο και μόλις 2% από βραχώδη εδάφη.

8. Υπάρχει ένα μέρος της Ανταρκτικής που ονομάζεται «ματωμένοι καταρράκτες» (blood falls). Το κοκκινωπό κοίτασμα βρέθηκε το 1911 από τον Αυστραλό γεωλόγο Thomas Griffith Taylor, ο οποίος εξερεύνησε πρώτος την κοιλάδα που φέρει το όνομά του. Αρχικά, οι εξερευνητές απέδωσαν το κόκκινο χρώμα στα κόκκινα φύκια, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι οφείλεται στα οξείδια του σιδήρου. H λίμνη κάτω από τους παγετώνες έχει τριπλάσια περιεκτικότητα αλατιού σε σχέση με το μέσο νερό των ωκεανών, ενώ είναι πλούσια σε σίδηρο που γίνεται κόκκινο, όταν ρέει προς τα έξω και αντιδρά με το οξυγόνο. 

9. Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, τα περισσότερα φυτά, δέντρα ή  θάμνοι, δεν μπορούν να επιβιώσουν στην Ανταρκτική. Yπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως είναι τα βρύα, τα ταρσαντιόφυτα που είναι γνωστά ως «συκωτάκια», καθώς και δύο αυτοφυή φυτά: το τριχόχορτο της Ανταρκτικής (Deschampsia antarctica) και το ανταρκτικό μαργαριτάρι (Colobanthus prettynsis).

10. Το «South of Sanity» είναι η μόνη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ανταρκτική. Η ταινία ήταν χαμηλού προϋπολογισμού και κυκλοφόρησε το 2012 σε σκηνοθεσία του Kirk Watson, που είναι expert στην ορειβασία και εργάζεται στον ερευνητικό σταθμό Halley.

11. Στην Ανταρκτική γεννήθηκαν «σκόπιμα» 11 μωρά λόγω του ανταγωνισμού της Αργεντινής και της Χιλής για την εδαφική διεκδίκηση. Και οι δύο χώρες έστειλαν έγκυες στους ερευνητικούς τους σταθμούς. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους πήγαν χαμένες, λόγω της «Συνθήκης της Ανταρκτικής»

12. Ο Emilio Marcos Palma ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε στην Ανταρκτική, το 1978, από την Silvia Morella de Palma, η οποία γέννησε στη βάση Esperanza.

13. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1959, αρχικά, από δώδεκα χώρες στην Ουάσιγκτον. Η συνθήκη έχει επικυρωθεί από 53 χώρες και ορίζει ότι η ήπειρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, απαγορεύοντας τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων και τις δοκιμές στρατιωτικών όπλων, εκτός εάν στρατιωτικός εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονική έρευνα.

14. Ένα από τα άρθρα της Συνθήκης αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής, απαγορεύοντας την εξόρυξη και την απόρριψη αποβλήτων στην ήπειρο.

15. Η Ημέρα της Ανταρκτικής γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους σε ανάμνηση της υπογραφής της Συνθήκης της Ανταρκτικής

16. Υπάρχουν 70 μόνιμοι ερευνητικοί σταθμοί στην Ανταρκτική. Ο μεγαλύτερος είναι ο αμερικανικός σταθμός McMurdo, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 1.500 κατοίκους και κατασκευάστηκε το 1955.

17. Οι ερευνητικοί σταθμοί στην Ανταρκτική διαθέτουν μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, όπου καταλήγουν τα κόπρανα και άλλα λύματα, ώστε το επεξεργασμένο νερό να μεταφερθεί στον ωκεανό, χωρίς να τον μολύνει, ενώ τα στερεά απόβλητα αποστέλλονται πίσω στις ΗΠΑ μέσω φορτηγών πλοίων.

18. Τα ψάρια της Ανταρκτικής έχουν «αντιψυκτικές» πρωτεΐνες που τα βοηθούν να επιβιώνουν στο παγωμένο νερό.

19. Οι καρχαρίες δεν μπορούν να επιβιώσουν στην Ανταρκτική λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Η μόνη εξαίρεση ήταν ένας τύπος καρχαρία-τίγρη που ονομαζόταν striatolamia macrota, ο οποίος έχει, πλέον, εξαφανιστεί, ενώ τα δόντια του ανακαλύφθηκαν στο νησί Seymour, ένα νησί χωρίς πάγο.

20. Οι Metallica πήγαν στην Ανταρκτική το 2013 για να παίξουν σε έναν μικρό θόλο γεμάτο με 120 άτομα, αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό και νικητές του διαγωνισμού Coke Zero από τη Λατινική Αμερική. Mε αυτή την συναυλία, έγιναν το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε και στις επτά ηπείρους.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version