Επιστήμονες του ΑΠΘ κατασκεύασαν δίχτυα για ψαράδες, επικαλυμμένα με καψαϊκίνη, την ουσία που δίνει στις πιπεριές τσίλι την έντονη καυτερή τους γεύση, για να μην πλησιάζουν τα δελφίνια. Το αποτέλεσμα δεν ήταν, όμως, το αναμενόμενο!
Η ευρηματική και καινοτόμος ιδέα, με… γαστρονομικά χαρακτηριστικά, ομάδας επιστημόνων από το ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), στόχευε στο να αποτραπούν οι επιθέσεις από δελφίνια στα δίχτυα παράκτιων αλιέων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, αποδείχτηκε σύντομα πως η επικάλυψη των διχτυών με καψαϊκίνη, τη χημική ένωση που δίνει στις πιπεριές τσίλι την έντονη καυτερή τους γεύση, κάθε άλλο παρά αποθάρρυνε τα ρονοδέλφινα.
Αντιθέτως, οι γευστικοί κάλυκες των χαριτωμένων θαλάσσιων ζώων «καλοδέχτηκαν» τα… πικάντικα δίχτυα!
Όπως σημειώνει το greenagenda.gr, όταν τα δελφίνια επιτίθενται σ’ αυτά τα δίχτυα για να φάνε τα ψάρια που πιάστηκαν, το κάνουν με ευρηματικότητα, εφαρμόζοντας μεθόδους ομαδικής επίθεσης μέχρι το τέλος του γεύματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αλληλεπίδραση με δίχτυα για λούτσους, δύο δελφίνια χρειάστηκαν λιγότερα από 15′ λεπτά για να ανοίξουν 217 τρύπες σε αυτά!
Βίντεο με δελφίνι που εγκλωβίστηκε σε δίχτυα: