Από το 1990 είναι γνωστό ότι και οι αρουραίοι γελούν όταν γαργαλιούνται. Σχετικά πειράματα δείχνουν το βασικό κέντρο του γαργαλήματος.
Μπορεί οι αρουραίοι να γελούν όταν γαργαλιούνται, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, ωστόσο μην περιμένετε ότι όταν τους κάνετε γαργαλητό θα αρχίσουν να χαχανίζουν!
Έρευνες που είχαν σκοπό να εντοπίσουν το βασικό κέντρο του γαργαλήματος στους ανθρώπους, ανακάλυψαν μέσω πειραμάτων στους αρουραίους ότι ο βιολογικός μηχανισμός του γαργαλήματος μοιάζει να είναι ίδιος στους ανθρώπους και τους αρουραίους.
«Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες ανάμεσα στους αρουραίους και στους ανθρώπους, καθώς σαφώς και οι δύο ευχαριστιούνται τόσο πολύ το γαργάλημα», δήλωσε ο δρ Μπρεχτ, επικεφαλής της έρευνας.
Τα πειράματα έδειξαν ότι οι αρουραίοι γαργαλιούνται στα ίδια σημεία με τους ανθρώπους, δηλαδή κοιλιά και πατούσες. Συγκεκριμένα, βγάζουν ήχους από μέσα τους διαφορετικούς από όταν φωνάζουν, φοβούνται ή έχουν στρες. Και στους ανθρώπους και στους αρουραίους όλα ξεκινούν από τον σωματοαισθητικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται από ερεθίσματα της αφής.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι οι αρουραίοι ύστερα από πολλά γαργαλητά που δέχονταν, κυνηγούσαν το χέρι του ερευνητή για να το ξαναπροκαλέσουν. Ακόμη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλή διάθεση παίζει ρόλο πριν το γαργαλητό, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους. Πώς το κατάλαβαν αυτό; Είχαν τοποθετήσει τα πειραματόζωα σε μια ανηφορική, φωτισμένη ράμπα, σχεδιασμένη να προκαλεί στρες. Τότε οι αρουραίοι δεν γελούσαν.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή βίντεο: National Geographic