Δεν χρειάζεται να γίνεται ωμοφάγος για να αποτρέψετε την κλιματική αλλαγή. Μικρές αλλαγές στην δίαιτα μας δημιουργούν μεγάλες αλλαγές...
Πόσο ρόλο παίζει η καθημερινή μας διατροφή στην λειτουργία του περιβάλλοντός μας; Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, όμως το τι τρώμε κάθε μέρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.
“Όσο και αν ακούγεται παράξενο, 25% από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούνται από τα φαγητά που τρώμε κάθε μέρα και τις επιλογές που κάνουμε στο σούπερ μάρκετ. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από την μόλυνση που προκαλούν τα αυτοκίνητα στους δρόμους όλου του κόσμου! Στην πραγματικότητα, είναι διπλάσιο το ποσοστό όσον αφορά τις διατροφικές μας επιλογές”, δηλώνει ο Ben Houlton που δουλεύει σε Ινστιτούτο Περιβάλλοντος.
Και συνεχίζει: “Ο τρόπος που παράγουμε φαγητό και τα θερμοκήπια εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες καυσαερίου που δεν μπορούν παρά να μολύνουν το περιβάλλον και σταδιακά να το καταστρέφουν”. Ο Ben Houlton έκανε πειράματα ώστε να βρει ποια φαγητά προκαλούν με βάση την παραγωγή τους τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και άρα, την περισσότερη καταστροφή στο περιβάλλον.
Η παραγωγή του τυριού μολύνει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την ατμόσφαιρα, ενώ τα μήλα και τα αυγά σε πολύ λιγότερο βαθμό. Επιπλέον, μελέτησε τρόφιμα και με ποια είδη διατροφής συνδέονται και κατέληξε σε ένα απίστευτο συμπέρασμα. Η χορτοφαγία ή η ωμοφαγία δεν αποτελούν απόλυτα τις ιδανικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
“Αν πάρετε μια γενναία ποσότητα μπριζόλας και σκεφτείτε την επεξεργασία που έχει δεχτεί για να φτάσει στο πιάτο σας, αντιστοιχεί με 330 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Σαν δηλαδή να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο για περίπου 5 χιλιόμετρα. Η ίδια ποσότητα κοτόπουλου έχει 52 γραμμάτια διοξειδίου του άνθρακα ενώ ο σολομός και τα λαχανικά, μόλις 40 και 12 αντίστοιχα”, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο κρέας από ό,τι χρειάζονται. Νούμερο ένα στη λίστα είναι η Αμερική, νούμερο δύο ο Καναδάς, στη συνέχεια έπεται η Ευρώπη, ακολουθούν Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αίγυπτος και η Ινδία.
Το εκπληκτικό είναι ότι όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η χορτοφαγία και η ωμοφαγία ενώ δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλα ποσοστά, δεν έχουν όμως και τεράστια διαφορά από την μεσογειακή διατροφή. Τα τρία αυτά είδη διατροφής παρουσιάζουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά εκπομπής καυσαερίων.
“Φυσικά η ωμοφαγία και χορτοφαγία βοηθούν πολύ! Δεν χρειάζεται όμως να γίνεται χορτοφάγος ή vegan, αφού δεν λύνει κατά πολύ το πρόβλημα. Αρκεί να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος. Η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική. Αυτό σημαίνει πολλά λαχανικά, όσπρια, λίγο κρέας κάθε μήνα και πολύ λάδι!”, δηλώνει η ειδικός στο βίντεο που ακολουθεί.
“Αν όλοι ακολουθούσαμε μεσογειακή διατροφή θα καταπολεμούσαμε την κλιματική αλλαγή κατά 15% το 2050. Το αντίστοιχο δηλαδή θα ήταν να αφαιρέσουμε 2 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα από τους δρόμους όλου του πλανήτη!”, καταλήγει.
Σίγουρα οι προσωπικές μας επιλογές και μια μικρή αλλαγή σε αυτές, μπορεί να έχει τεράστια αποτελέσματα στο περιβάλλον μας και την προστασία του. Δείτε το βίντεο και αναρωτηθείτε πόσο κρέας θα φάτε σήμερα…
Πηγή βίντεο: Vox