Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βασιλιά, ακόμη και το όνομά του παραπέμπει στην αυτοκρατορική Ρωσία: Τσάρος, ένα μωρό λίγρης, ο καρπός ενός εξαιρετικά σπάνιου πάθους ανάμεσα σε μια θηλυκή τίγρη και ένα αρσενικό λιοντάρι, μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων στη νότια Ρωσία.
Ξαπλωμένο πάνω στον καναπέ μέσα στο ημιφορτηγό του διευθυντή του ζωολογικού πάρκου, αυτό το ζωάκι με το τυπικό μπεζ τρίχωμα του λιονταριού και τις ρίγες της τίγρης περιμένει ανυπόμονα το μπιμπερό με το γάλα. “Δεν το αφήνουμε μέσα στο κλουβί, κάνει πολύ κρύο έξω. Το κρατάμε εδώ μαζί μας, κοιμάται και στο κρεβάτι μας”, δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου ‘Ερικ Αϊραπετιάν.
Ο Τσάρος γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του πάρκου στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, τρέφεται με κατσικίσιο γάλα και πίνει περίπου ένα λίτρο την ημέρα. “Η μητέρα του, η Πριγκίπισσα, η μοναδική τίγρης του πάρκου, δυσκολεύτηκε στη γέννα και δεν μπορεί να το θηλάσει. Γέννησε τρεις λίγρεις αλλά μόνο ο Τσάρος επέζησε“, είπε ο Αϊραπετιάν.
“Μωρά σαν αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και γενικά είναι πιο αδύναμα από τα λιονταράκια ή τα τιγράκια”, ενώ τα αρσενικά του είδους αυτού είναι στείρα, εξηγεί ο Ντμίτρι Μιλοσέρντοφ, ερευνητής στο Μουσείο Darwin της Μόσχας. “Αλλά αν τα φροντίζεις, μπορούν να μεγαλώσουν και να ζήσουν πολύ”. Η διοίκηση του πάρκου γνωρίζει πολύ καλά: ο Τσάρος παίρνει όσο γάλα θέλει, κοιμάται 16 ώρες την ημέρα και παίζει όσο θέλει.
“‘Όλοι ασχολούμαστε μαζί του, είμαστε πολύ περήφανοι για τον μικρό θησαυρό μας. Είναι μοναδικός, το λιοντάρι μας με τις ρίγες”, είπε ο Αϊραπετιάν. Η τίγρης δεν έχει μέχρι στιγμής πρόσβαση στο μωρό της, ούτε ο πατέρας του, ο Καίσαρας. Ο λίγρης, ήδη δυόμισι μηνών, ζυγίζει 5 κιλά και είναι ακόμη πολύ μικρός και εύθραυστος για να γνωρίσει τους γονείς του.
Η Πριγκίπισσα και ο Καίσαρας έμεναν χρόνια τώρα σε γειτονικά κλουβιά και ο καθένας είχε συνηθίσει την παρουσία του άλλου. Όταν ήρθε η εποχή οίστρου για την τίγρη, η διοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: να παρουσιάσει τον Καίσαρα ως μνηστήρα ή να αντιμετωπίσει μια οργισμένη Πριγκίπισσα που απελιπισμένα αναζητά ταίρι.
“Τολμήσαμε λοιπόν να αφήσουμε μισάνοιχτο το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο κλουβιά, στη συνέχεια βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν πήραμε το ρίσκο να αφήσουμε τα δυο ζώα να βρεθούν τετ-α-τετ”, είπε ο Αϊραπετιάν. ‘Οταν έγινε σαφές ότι η τίγρης ήταν έγκυος, “ήμασταν πανευτυχείς, είναι τόσο σπάνιος, ένας λίγρη!, υπάρχουν μόλις 20 στον κόσμο”.
Οι λίγρεις όπως οι τιγρολέοντες –τα μωρά μιας λιονταρίνας και ενός τίγρη– γεννιούνται μόνο σε καθεστώς αιχμαλωσίας, τονίζει ο Μιλοσέρντοφ. “Τα υβρίδια αυτά δεν τα βρίσκεις ελεύθερα στη φύση” πρωτίστως γιατί τα λιοντάρια ζουν στην Αφρική και οι τίγρεις στις ζούγκλες της Ασίας. Δεν διασταυρώνονται παρά μόνο στην Ινδία, αλλά και εκεί οι περίοδος είναι πολύ διαφορετική για το καθένα”.
Επί του παρόντος το μέγεθος του Τσάρου δεν ξεπερνά αυτό μιας μεγάλης γάτας, “συχνά τον παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά μου”, δηλώνει ο Αϊραπετιάν. “Αλλά όταν ο μικρός μας βασιλιάς θα έχει μεγαλώσει, θα είναι σίγουρα βαρύτερος από τους γονείς του”. Οι λίγρεις μπορεί να ζυγίζουν 400 και πλέον κιλά, ενώ το μέγιστο βάρος ενός τίγρη είναι σχεδόν 300 κιλά και αυτό ενός λιονταριού 250 κιλά.
Στις ΗΠΑ, ο λίγρης Ηρακλής, βάρους 418 κιλών και μήκους 3,33 μέτρων, θεωρείται σύμφωνα με το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το μεγαλύτερο αιλουροειδές στον κόσμο.