Ακόμα όμως και αν υπάρχουν άγγελοι τότε μάλλον θα μετακινούνται με μετρό, λεωφορείο, αεροπλάνο ίσως και διαστημόπλοιο γιατί πολύ απλά η φυσιολογία και η ανατομία του σώματός τους δεν τους επιτρέπει να πετάνε -ούτε τώρα ούτε ποτέ στο μακρινό παρελθόν. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά ένας Βρετανός βιολόγος.
Ο καθηγητής Ρότζερ Γουότον του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), σε εργασία του στο περιοδικό “Opticon” του πανεπιστημίου, σύγκρινε τη φυσιολογία όλων των ειδών που πετάνε, με τις γνώριμες αναπαραστάσεις των φτερωτών αγγέλων και νεράιδων που απεικονίζονται, εδώ και αιώνες, να φέρνουν βόλτες στους ουρανούς. Το συμπέρασμά του είναι ότι, από ανατομική-φυσιολογική πλευρά, οι άγγελοι με τα ανθρώπινα χέρια και τις μεγάλες φτερούγες στην πλάτη ποτέ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες πτήσεις, ούτε καν να απογειωθούν από το έδαφος.
Κακώς πολλοί νομίζουν ότι οι άγγελοι είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Η ύπαρξή τους αποτελεί κεντρική πίστη στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (χριστιανική, ιουδαϊκή, ισλαμική) και μια περυσινή έρευνα από τον γνωστό οργανισμό Pew έδειξε ότι, στην εποχή μας, πάνω από δύο στους τρεις (68%) Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι άγγελοι αλλά και τα πεπτωκότα “αδέλφια” τους, οι δαίμονες βρίσκονται επί το έργον γύρω μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φτερούγες των πουλιών εξελίχτηκαν από τα αντιβράχια (τους πήχεις) των προγόνων τους και σταδιακά όλο τους το σώμα απέκτησε αεροδυναμικό σχήμα και καλύφτηκε με φτερά, ενώ ο σκελετός τους έγινε πιο ελαφρύς αλλά στερεός. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει στην περίπτωση των αγγέλων και των άλλων ιπτάμενων πλασμάτων της μυθολογίας, συν το γεγονός ότι οι άγγελοι δεν φαίνεται να έχουν το δυνατό μυικό σύστημα που θα τους επέτρεπε να κτυπάνε τις φτερούγες τους στον αέρα.
Ανάλογα ανατομικά προβλήματα υπάρχουν και στην περίπτωση των νεράιδων, οι οποίες συνήθως απεικονίζονται με φτερά κάποιου εντόμου (π.χ. πεταλούδας).
Τελικά, κάτι ήξερε ο πιο “προσγειωμένος” Άγιος Βασίλης, ο οποίος εξ αρχής χρησιμοποίησε ζώα, τους συμπαθείς ιπτάμενους τάρανδους, για να τραβάνε το έλκηθρό του, αντί να βγάλει ο ίδιος φτερούγες και να κάνει μόνος του την δουλειά του! ‘Η μήπως ούτε οι τάρανδοι πετάνε;