Παράξενες Ειδήσεις

Ενδιαφέροντα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Πύργο της Πίζας

Το μεσαιωνικό κτίριο άντεξε από τέσσερις ισχυρούς σεισμούς, ενώ επιβίωσε και κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Πύργος της Πίζας αποτελεί το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού της πόλης της Πίζας και είναι είναι γνωστός παγκοσμίως για την ακούσια κλίση του.

Ο Πύργος της Πίζας είναι το τρίτο παλαιότερο οικοδόμημα στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό Ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο της Πίζας, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.

Η κλίση του Πύργου οφείλεται στο σαθρό έδαφος, σε συνδυασμό μ’ένα αρχαίο ποταμό που βρίσκεται από κάτω.

Το ύψος του μεσαιωνικού κτιρίου είναι 56 μ. από τη χαμηλότερη πλευρά του εδάφους και 57 μ. από την υψηλότερη. Το πλάτος των τοιχωμάτων της βάσης του είναι 2,44 μ. ενώ το βάρος του υπολογίζεται στους 14.450 τόνους.

Ο πύργος διαθέτει 296 ή 294 σκαλοπάτια καθώς ο έβδομος όροφος έχει δύο λιγότερα στην βόρεια πλευρά της σκάλας, ενώ μελέτες δείχνουν ότι η κλίση του αυξάνεται ελάχιστα κάθε χρόνο. 

Aς δούμε μαζί ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιταλίας, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι ποζάρουν ακριβώς δίπλα από τον Πύργο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι προσπαθούν να τον «στηρίξουν» με τα χέρια τους.

Συμπεριλαμβάνεται στα σύχρονα θαύματα του κόσμου

Ο Πύργος της Πίζας θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για τη μοναδική κλίση του. Βρίσκεται δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Πίζας, το βαπτιστήριο της Πίζας και το Camposanto Monumentale (το Μνημειακό Νεκροταφείο) στην Piazza dei Miracoli (Πλατεία των Θαυμάτων).

Ο Πύργος της Πίζας συγκαταλέγεται σε πολλές λίστες με τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου, μαζί με άλλες μνημειώδεις κατασκευές, όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας και το Κολοσσαίο.

Ποιος είναι ο λόγος που γέρνει

Ο Πύργος άρχισε να γέρνει αφού η κατασκευή είχε προχωρήσει στο δεύτερο όροφο,το 1178. Αυτό συνέβη εξαιτίας της απλής βάσης τριών μέτρων που είχε σχεδιαστεί και χτιστεί σε αδύναμο και ασταθές υπεδάφος, ένα σχέδιο που ήταν ατελές από την αρχή, δημιουργώντας τη διάσημη κεκλιμένη δομή που γνωρίζουμε σήμερα.

Χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί

Η κατασκευή του Πύργου πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια και διήρκεσε σχεδόν 200 χρόνια. Η κατασκευή διεκόπη για σχεδόν έναν αιώνα, λόγω της διαρκούς εμπλοκής της Δημοκρατίας της Πίζας σε μάχες με τη Γένοβα, τη Λούκκα, και τη Φλωρεντία. Το γεγονός αυτό διέθεσε στο έδαφος το χρόνο που χρειαζόταν προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Διαφορετικά, ο Πύργος θα είχε σίγουρα καταρρεύσει. Το 1198, στον τρίτο όροφο της ημιτελούς, ακόμη, κατασκευής εγκαταστάθηκαν προσωρινά ρολόγια.

Το 1272, την κατασκευή ανέλαβε να συνεχίσει ο Τζοβάνι Ντι Σιμόνε, αρχιτέκτονας του Μνημειακού Κοιμητηρίου της Πίζας (Camposanto). Σε μια προσπάθεια επανόρθωσης της κλίσης, οι μηχανικοί έχτισαν ορόφους με τη μία πλευρά να είναι ψηλότερη από την άλλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Πύργος να είναι κυρτός. Η εξέλιξη της κατασκευής σταμάτησε πάλι το 1284, όταν ο λαός της Πίζας ηττήθηκε από τους Γενοβέζους στη Μάχη της Μελόρια. Ο έβδομος όροφος ολοκληρώθηκε το 1319. Το καμπαναριό προστέθηκε εν τέλει το 1372. Χτίστηκε από τον Τομάσο Ντι Αντρέα Πιζάνο, ο οποίος πέτυχε την εναρμόνιση των στοιχείων Γοτθικής αρχιτεκτονικής του καμπαναριού με το Ρωμανικό ρυθμό του πύργου.

Άντεξε τέσσερις ισχυρούς σεισμούς

Παρά τους τέσσερις δυνατούς σεισμούς που έχουν πλήξει την Ιταλία στο πέρασμα των αιώνων, ο Πύργος της Πίζας έχει μείνει αλώβητος.Το 1908, ο Εγκέλαδος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και κτίρια στη γύρω περιοχή. Έκτοτε, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πύργος απορροφά τις δονήσεις, λόγω των άκαμπτης δομής του και του μαλακού υπέδαφους.

Η μεγαλύτερη καμπάνα ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας

Ο Πύργος της Πίζας δημιουργήθηκε ως καμπαναριό και φιλοξενούσε επτά μεγάλες καμπάνες, που αντιπροσωπεύουν τις επτά μουσικές νότες. Η μεγαλύτερη καμπάνα ζυγίζει περίπου 3.600 κιλά, περίπου όσο ένας θηλυκός αφρικανικός ελέφαντας.

Παρ’ όλο οι καμπάνες λειτουργούσαν κανονικά, οι δύο πιο βαριές καμπάνες σίγησαν στις αρχές του 1900 και αφαιρέθηκαν για να μειωθεί το βάρος.

Τη δεκαετία του 1990 έγιναν εργασίες για να αποφευχθεί η κατάρρευσή του

Πριν από τις εργασίες αναστήλωσης που διενεργήθηκαν μεταξύ των ετών 1990 και 2001, ο Πύργος είχε κλίση σε γωνία 5,5 μοιρών εν αντιθέσει με τη σημερινή κλίση του που υπολογίζεται περίπου στις 3,97 μοίρες. 

Το περίφημο πείραμα του Γαλιλαίου ίσως δεν συνέβη ποτέ

Σύμφωνα με αναφορές του 16ου αιώνα, ο Ιταλός φυσικός Γαλιλαίος χρησιμοποίησε τον Πύργο της Πίζας για να αποδείξει την εξής θεωρία : Όταν δύο σώματα, με διαφορετικό βάρος, αφεθούν ταυτόχρονα από το ίδιο ύψος θα φτάσουν στο έδαφος την ίδια χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη ιστορία αναφέρεται σε μια βιογραφία του Γαλιλαίου από τον μαθητή του και βοηθό του, Βιτσέντσο Βιβιάνι.

Ωστόσο, αρκετοί ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτής της ιστορίας, αφού ο Γαλιλαίος δεν έχει αναφερθεί σ’ αυτό το πείραμα σε κανένα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί, αλλά ούτε υπάρχει κάποια σχετική αναφορά στα ανέκδοτα γραπτά του.

Επιβίωσε και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Πύργος της Πίζας κατάφερε να επιβιώσει και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χάρη σ’ένα 23χρονο Αμερικανό στρατιώτη των ΗΠΑ. Οι Γερμανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τον Πύργο της Πίζας ως παρατηρητήριο. Ωστόσο, ο λοχίας Leon Weckstein, αποφάσισε να μην διατάξει την καταστροφή του Πύργου τον Ιούλιο του 1944, αφού εντυπωσιάστηκε με την επιβλητικότητα του.

Eίναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ο Πύργος της Πίζας καθώς και γειτονικά οικοδομήματα όπως ο Καθεδρικός Ναός, το Βαπτιστήριο και το Κοιμητήριο συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Piazza del Duomo, υπό την αιγίδα της UNESCO (1987).

Πήρε μεγαλύτερη κλίση, μετά την παρέμβαση του Μουσολίνι 

Το 1934, ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι αποφάσισε ότι ένας Πύργος που γέρνει δεν είναι το σύμβολο που ταιριάζει στην εικόνα της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο, προσέλαβε μια ομάδα μηχανικών για να ισιώσει τον Πύργο.

Οι μηχανικοί άνοιξαν τρύπες στα θεμέλια και έριξαν 200 τόνους τσιμέντου. Ωστόσο, αντί να διορθωθεί το πρόβλημα, ο Πύργος πήρε απότομα μεγαλύτερη κλίση.

Παράξενες Ειδήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Παράξενες Ειδήσεις: Περισσότερα άρθρα