Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που εξέτασε δημογραφικά στοιχεία του εργατικού δυναμικού της Αυστραλίας.
Ο Δρ. Τζον Μπίαρντ, διευθυντής του Τμήματος Γήρανσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organisation), ανέφερε ότι αν η Αυστραλία θέλει να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος που έρχεται με την γήρανση του πληθυσμού της, πρέπει να αποδεχθεί στο εργατικό της δυναμικό υπερήλικες, των 80 και 90 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εκατό ετών!
Ο Δρ. Μπίαρντ, που βρίσκεται στη Μελβούρνη για να συμμετάσχει σε ανάλογο συνέδριο την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι η εποχή που το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού θα φτάσει στο απόγειό του, δεν έχει έρθει ακόμα και ότι οποιεσδήποτε επενδύσεις στον τομέα της υγείας ή συνταξιοδότησης των υπερηλίκων, δεν θα σταθούν ικανές να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος, που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού.
Η μόνη λύση, είπε ο Δρ. Μπίαρντ, είναι οι επιχειρήσεις της χώρας να εκμεταλλευτούν την εμπειρία και τις ικανότητες των ηλικιωμένων εργαζομένων τους και να συνεχίσουν να τους απασχολούν. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν να μετεκπαιδεύσουν τους ηλικιωμένους εργαζομένους στις νέες τεχνολογίες και να απαλλαχθούν από την ισχύουσα προκατάληψη, ότι τα ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούν να μετεκπαιδευθούν αποτελεσματικά.
Οι απόψεις του Δρ. Μπίαρντ έχουν ήδη αρχίσει να “πιάνουν τόπο” όσον αφορά τουλάχιστον την κατεύθυνση που έχει χαράξει η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας. Ήδη, ο Θησαυροφύλακας Γουέιν Σουάν ανακοίνωσε πέρυσι ότι η κυβέρνηση μελετά την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, ενώ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε κονδύλι 43,3 εκ. δολ. Αυστραλίας (30 εκ. ευρώ) προκειμένου να στηριχθούν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, που επιλέγουν να παραμείνουν ενεργά μέλη του εργατικού δυναμικού της χώρας και μετά την συνταξιοδότηση τους.