Στο στούντιό του στο Χάρλεμ, ο Γκούπτα, με μεγεθυντικό φακό και τσιμπιδάκι, κατασκευάζει περίτεχνες απομιμήσεις λουλουδιών από χαρτί: μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, αλθαίες.
Ο Γκούπτα γεννήθηκε στην Ινδία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική. Υποτροφία από το Parsons School of Design -τη μία από τις δύο με το μεγαλύτερο κύρος, διεθνώς, σχολές ντιζάιν στον κόσμο- τον έφερε στη Νέα Υόρκη. Ανεξάρτητα από αυτό, ο Γκούπτα είναι ως επί το πλείστον αυτοδίδακτος. Από μικρή ηλικία εξέλιξε την ικανότητα «να δημιουργεί κάτι από το τίποτα».
«Παιδί, ζούσα σε σπίτι με ένα δωμάτιο, χωρίς παράθυρο» θυμάται. «Θέλησα να το κάνω “σπίτι” διακοσμώντας το με ό,τι έβρισκα, από καπάκια βερνικιού παπουτσιών, συρματόπλεγμα, λάστιχα αυτοκινήτων, χαρτί κλπ. Από αυτό γεννήθηκε η προσέγγιση “τα πάντα είναι αρκετό”» λέει.
«Εξέλιξα την ικανότητα να βλέπω το δυναμικό κάθε υλικού και να βλέπω πώς μπορώ να το μετασχηματίσω σε κάτι μεγαλύτερο από τα μέρη που το αποτελούσαν. Τα αρχικά εργαλεία μου ήταν πιρούνια, φτιαγμένα από συρματόπλεγμα. Σπόροι λουλουδιών που έβρισκα στο χώμα ήταν οι βαφές μου, τα πινέλα μου ήταν από κλαδιά μίσβακ (τοπικό δέντρο της πατρίδας του) και ο παππούς μου μού έμαθε πώς να τα χρησιμοποιώ», εξηγεί.
Τα «λουλούδια» του Γκούπτα βρήκαν τον δρόμο για το κόκκινο χαλί: τράβηξε την προσοχή της σχεδιάστριας και ιδιοκτήτριας οίκου μόδας Tory Bursch (73η στη λίστα Forbes των πιο ισχυρών γυναικών του κόσμου, το 2015), η οποία του ζήτησε «λουλούδια» για την τουαλέτα που θα φορούσε η ίδια σε Met Gala, με θέμα «αγρός». Μέσα σε τρεις ημέρες, ο Γκούπτα φιλοτέχνησε 320 «μαργαρίτες».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Σούμπραχ Γκούπτα τόνισε ότι «εκεί που μεγάλωσα, αν ήθελες κάτι έπρεπε να το φτιάξεις μόνος σου. Είναι τόσο βαθιά μέσα στο αίμα μας, που δεν βλέπουμε πουθενά αδιέξοδο. Όλη μου τη ζωή, έτσι δούλευα». Και ανακοίνωσε ότι αυτόν τον καιρό δουλεύει σε μια συλλογή φυτών που φύονται στην περιοχή της Νέας Υόρκης για ένα show στο Bolton Historical Museum.